Hypospadi

Dr. Busch, MD

5. februar 2021

Hypospadi kategoriseres som en misdannelse der urinrøret ikke munner helt på tuppen av penis.

Denne misdannelsen forekommer hos 1 av 1000 nyfødte gutter eller ca 90 nye tilfeller per år i Norge.

Forhuden er spaltet på undersiden og ligger som et dekke på oversiden, dette leder ofte til diagnosen.

Lidelsen er ofte kombinert med at penisen er skjev i erigert tilstand. Dersom denne er innenfor normalvariasjonen behøves det ingen korrigering. Større skjevheter må imidlertid korrigeres.

Tilstanden påvises som regel like etter fødselen. Barnet blir deretter henvist videre til plastisk kirurgisk avdeling eller barnekirurgisk avdeling hvor det blir vurdert i løpet av tre måneder.

Hvorfor bør disse barna opereres? 

Det er tre grunner til det: For at de skal ha mulighet til å stå og tisse, rett penis ved ereksjon slik at de kan ha samleie når de blir voksne og at det skal være enkelt å late vannet.

Dersom barna med denne tilstanden ikke blir operert i 18 måneders alder, bør man vente til de er 5 år.

Operasjonen

Prosedyrer over en seanse

Denne metoden egner seg godt hvor urinrøret munner langt ut på tuppen og det ikke er stor grad av krumning av penis. Vevet fra forhuden eller fra penisskaftet gjenskaper urinrøret og i mange tilfeller har man et plastrør ut gjennom penis som det nye urinrøret sys rundt. Forhuden rekonstrueres.

Et urinavledningsrør kan legges inn gjennom magen, og det vil ta 4-7 dager før urinrøret gror. Alle rør og bandasjer fjernes ved utreise så pasienten kan tisse og reise.

Dette blir sett på som det beste kosmetiske inngrepet.

Prosedyrer over to seanser

Dette blir sett på som eldre operasjonsmetoder. Disse metodene gjennomføres ved to innleggelser av ca 1 uke med et halvt års mellomrom. Dette er ofte en sikker prosedyre og brukes spesielt når urinrøret munner langt inn på skaftet.

I den første seansen får man tilførsel av vev, som regel fra forhuden. I andre seanse lages urinrøret og man har et lite plastrør som går ut av penis samt en urinavledning fra magen. Også her fjernes alle rør og bandasjer ved utreise så pasienten kan tisse og reise.

Forhuden kan se litt rar ut og trenger muligens en ekstra korreksjon.

Etter operasjonen

Pasienten får innkalling til en kontroll etter en måned og oftere når ett år har gått. Her ser man om gutten tisser med en stråle og om man tømmer urinblæren raskt nok.

Komplikasjoner

Fistel

Tisser gutten med mer enn én stråle har man noe som kalles for en fistel. Da har man et hull i det nye urinrøret, og dette korrigeres med en ny operasjon. Ca 10-15% av de opererte opplever dette.

Striktur

Dersom man har striktur, betyr det at man har for trang urinrørsåpning. Dette oppdages ved at man bruker noe lang tid på å late vannet og at strålen er for tynn og går langt. Slikt kan korrigeres med en liten operasjon.