Ansiktsløft

Dr. Busch, MD

14. desember 2020

Noen pasienter velger ansiktsløftning for å få et mer ungdommelig utseende. Dette inngrepet er en kirurgisk prosedyre der kirurgen strammer hud og bløtdeler av den nedre delen av ansiktet og av halsen.

Myter om ansiktsløft

Ved aldring blir huden løsere. Røyking, overdreven soling og vektreduksjon kan få slike aldringsprosesser til å gå fortere. Ofte tenker pasienter at et ansiktsløft er en omfattende operasjon, samtidig som de er redd for hvordan omgivelsene reagerer. Mange har også gjort seg opp en formening om hvordan de vil se ut etter et slikt inngrep. De ser for seg et kunstig utseende, et stivt ansikt, oppblåst eller en strukket munn. Sannheten er at dersom du tar et ansiktsløft som blir utført av plastikkkirurger med ekspertise på området, vil du få et naturlig resultat. De første to ukene etter et ansiktsløft vil vises, deretter vil du få et normalt utseende hvor du ser godt ut. Du kan se hoven, stiv og kunstig ut dersom du setter botox og mye fillere i ansiktet.

Hva er ansiktsløft?

Et ansiktsløft er en kirurgisk operasjonsmåte der kirurgen strammer hud og bløtdeler av den nedre delen av ansiktet og av halsen. Vanligvis fjernes den løse huden på kjevekammen og en del på halsen.

Huden blir etter hvert skadet av ytre påkjenninger som sol, vind, røyk og forurensing. Dette fører til at huden blir mindre elastisk og bløtdelene siger under huden som gir et mer avlangt ansikt med folder langs kjevekammen og løs hud på halsen. I tillegg dannes det fine rynker og pigmentforandringer når huden eldes.

Et ansiktsløft løfter bløtdelene på plass og strammer huden, men operasjonen vil ikke bedre de fine rynkene og pigmentforandringene. Ett ansiktsløft varer ikke evig siden aldersprosessen fortsetter. Ved behov kan ansiktsløftning gjentas. Det er hudens elastisitet som bestemmer holdbarheten av et ansiktsløft. Hvis du har dårlig hudelastisitet, kan vi bedre resultatet med en fettransplantasjon til ansiktet. Fettcellene inneholder stamceller som kan utvikle seg til elastiske fibre og gi mer kollagen i underhuden.

Det er stadig mer vanlig å kombinere ansiktsløftning med fettransplantasjon.

SMAS ansiktsløftning

Tidligere strammet kirurgene bare huden og fjernet hudoverskuddet. Det heter et overfladisk ansiktsløft og ga et kortvarig og i flere tilfeller et unaturlig resultat. Nå brukesforskjellige teknikker som handler om å løfte bløtdelene under huden, dette kalles SMAS ansiktsløft. Kombinerer man dette med stramming av den overfladiske halsmuskelen vil man få et naturlig og langvarig resultat.

Kombinasjon med andre inngrep

Det er vanlig å kombinere et ansiktsløft med andre inngrep som for eksempel et halsløft. Et ansiktsløft alene gir god effekt av halsen, men hvis man skal få bort de to langsgående båndene på haken og halsen, må man ofte lage et hjelpesnitt under haken. Da er det mulig å sy sammen muskelstrengene på halsen. Andre inngrep som kan gjøres er øyelokkoperasjoner, panneløft, midtansiktsløft, fettransplantasjon og laserbehandling.

Slik utføres operasjonen

(Bilde)

Huden løsnes i det fargelagte området. (ASPS)

(Bilde)

Den dypere ansiktshinnen strammes. (ASPS)

(Bilde)

Overflødig hud fjernes. (ASPS)

(Bilde)

Arret skjules i hodebunnen. Arret foran øret blir nesten ikke synlig. (ASPS)

Bildene viser at det legges snitt et snitt i behåret del av tinningen, foran øret i øvre del og så inn i øret, bak den lille bruskbiten som ligger foran øret, rundt øreflippen, i furen bak øret og så rett over til hårfestet i nakken. Her legger man inn arret inn i hodebunnen igjen. Arret bak øret kan bli synlig, mens arret foran øret er vanskelig å se. Deretter strammes muskelhinnene på kinnet med en selvoppløselig tråd. Metallklips settes i hodebunnen hvor det er hår og før såret i huden sys igjen med en tynn tråd som fjernes etter 1- 2 uker. En ansiktsmaske eller en bandasje som går under halsen og dekker kinnene, legges så på og brukes i 2-7 dager.

Etter operasjonen

Du må bli på klinikken i en til to timer før du kan reise hjem. Et ansiktsløft er vanligvis lite smertefullt. Noen kan imidlertid finne det ubehagelig å fjerne drenene dagen etter. Blåmerkene som du har fått av operasjonen går som regel bort etter anslagsvis to uker, og du kan da oppta normal funksjon igjen, som for eksempel å være ute i solen. Da må du imidlertid huske å bruke solfaktor på arrene foran øret og i ansiktet.

Tips til dere med langt hår: la det henge ned foran ørene, da vil ikke arrene være synlige.

Sjeldent komplikasjoner

Du kan regne med noen blåmerker, men det kommrt sjeldent en blødning som krever reoperasjon. Du bør uansett ta noen forholdsregler. Du må blant annet slutte å røyke i god tid før et ansiktsløft. Røyking nedsetter blodsirkulasjonen til huden som er løsnet. Røykere kan man få en avstøtningsreaksjon av huden som gir et åpent sår foran eller bak øret. Såret må heles av seg selv og gir brede arr.

Man får en nedsatt følelse i huden, dette vil vare i noen måneder. Skade av nervene som styrer ansiktsmuskulaturen er meget sjeldent, og hvis det skjer, går det vanligvis over ila 2 uker. I noen tilfeller av fettsuging på haken vil noen kjenne at de ikke får trukket underleppen helt ned, dette skyldes at nerven blir strukket og «slått ut». Dette vil bedre seg etter 1-3 uker.

Vær klar over at ingen ansikt er symmetriske, det vil også være status etter en operasjon. Ofte er det mer fylde på den ene siden enn den andre. Vær også klar over at noen har spyttkjertler på halsen som kan fremstå som mer synlige etter at huden over de er strammet. I tillegg kan øreflippene oppleves som litt asymmetriske etter etter en operasjon.

I tillegg til ansiktsløft kan man ta ansiktsinngrep som kikkehullsoperasjoner for midt-ansiktsløft, panneløft, halsløft, øvre øyelokk, nedre øyelokkoperasjon, neseoperasjon, laserbehandling og mange andre typer inngrep.