Øyelokksplastikk – øyelokkoperasjon

Dr. Busch, MD

16. januar 2021

Dette er et inngrep hvor overflødig hud, muskel og fett fjernes rundt øynene. Det er vanlig å skille mellom øvre og nedre øyelokksplastikk.

Tunge øyelokk og poser under øynene

Øyelokkoperasjon er et av de vanligste plastikkirurgiske inngrepene i verden. Har du overskudd av hud over øyelokket kan det hemme synsfeltet ditt, men også gjøre at du ser trett og upplagt ut.

Tunge øyelokk

Når vi blir eldre får mange et hudoverskudd på øvre øyelokk på grunn av mindre elastisitet i huden, men også fordi at pannen og øyebrynene siger ned, slik at avstanden fra øyebrynene til øynene blir mindre. Dette fører til at det blir et hudoverskudd som legger seg over øvre øyelokk.

Å fjerne overskuddshuden svarende til øyelokkene er den enkleste metoden for å korrigere dette. I noen tilfeller vil det være mer korrekt å heve pannen eller øyenbrynene og samtidig gjøre øyelokksplastikk. Hvis pannen heves ved et panneløft, vil man ikke se arrene siden de ligger godt gjemt i hårfestet.

Slik foregår en øyelokksoperasjon

Kirurgen tegner på øyelokkhuden og markerer det hudområdet som skal fjernes. Deretter settes lokalbedøvelse. Huden skjæres vekk sammen med en muskelstripe. Deretter fjernes deler av fettputene inn mot nesekroken hvis det er et fettoverskudd her. Såret lukkes med en tråd som fjernes etter 7 dager. Over tråden legges det normalt sett små plasterlapper som fester tråden. Det er vanlig å kjøle ned øynene med en maske første ettermiddag.

(Illustrasjon)

Man fjerner huden i de markerte områdene.

(Illustrasjon)

Ved transconjunctival operasjon legger man snittet på innsiden av nedre øyelokk.

(Illustrasjon)

Fettposene reduseres i øvre og nedre øyelokk.

(Illustrasjon)

Arrene etter inngrepet blir tilnærmet usynlige etter en stund.

Poser under øynene kan fjernes med CO2-laser. Ved en laseroperasjon fjernes ikke huden, men laseren lager en hudskade og under tilhelingen blir det en krymping. Samtidig kan fettposene fjernes fra innsiden slik at det ikke blir noen synlige arr.

Etter en øyelokkoperasjon

Blåmerker

Flesteparten får blodutredelse rundt øyet som etter noen dager vil sige ned på kinnet. Det er ikke farlig, men kan oppleves som sjenerende. Dette kan sminkes over.

Vanskelig å lukke øynene etter øyelokkoperasjon

Av og til kan det er litt vanskelig å lukke øynene til stingene fjernes, og pasienten kan ofte bli nervøs for at de kan få dette problemet på sikt. Dette skyldes hevelse i huden og stingene som løfter øyelokket. Når stingene fjernes, forsvinner problemet.

Infeksjon eter øyelokkoperasjon

Noen kan oppleve å få en øyebetennelse de første dagene etter operasjonen, da vil det komme gult puss i øynene. Dette behandles med kloramfenikol øyedråper, og det betyr normalt sett ingenting for sluttresultatet.

Hevelse etter øyelokkoperasjon

Hevelsen over øynene er størst etter 2-3 dager, men vil avta gradvis. Etter to uker er det som regel bare litt hevelse igjen. Etter tre måneder kan du regne med å se det endelige resultatet. Da er som regel all hevelse gått tilbake.

Arr etter øyelokkoperasjon

Noen ganger kan såret sprekke opp i ytterkant. Som regel er det ikke noe problem å sette et ekstra sting dersom dette skulle skje. Det er svært viktig at man ikke gnir seg rundt øyeregionen de første to ukene etter operasjonen, dette til forebygging.

Nedre øyelokkoperasjon

Dette er en mer komplisert operasjon enn en øvre øyelokkoperasjon fordi huden vil forsøke å trekke det nedre øyelokket ytterligere ned. Det er derfor viktig at man ikke fjerner for mye hud ved dette inngrepet og eventuelt sikrer kanten ved å fiksere denne mot benet i øyehulen.

Alle mennesker har varierende grad av fettposer under øyelokkene. Dette fettet kan vi fjerne. Hos eldre vil også det nedre øyelokket være slappere enn hos yngre, dermed må det nedre øyelokket strammes i samme seanse.

Metoder for nedre øyelokksplastikk

I dag finnes det to metoder for nedre øyelokksplastikk

For bruk ved den ene metoden legges det et snitt rett under øyehårene, da vil huden løsnes og det fjernes en liten stripe muskulatur. Fettputene fjernes eller forflyttes. Stingene som sys fjernes etter en uke.

I den andre metoden (Transconjunctival) legges det et snitt gjennom det nedre øyelokket på innsiden og fettet fjernes. Her er det ikke nødvendig å sy igjen snittet, det gror igjen av seg selv ila noen dager. Små rynker i huden kan fjernes med laser. Da vil man bli rød under øyelokkene i opptil tre måneder. Denne operasjonen etterlater ikke synlige arr.

Etter nedre øyelokkoperasjon

Det blir som regel regel en hevelse under øyelokkene og  blodutredelser etter en nedre øyelokksplastikk, men dette forsvinner i løpet av to uker. For å unngå infeksjon gis det Kloramfenikol øyesalve i en uke hvis det er lagt et snitt gjennom slimhinnen. Noen vil kjenne at det trekker på øynene, det skyldes av at hevelsen sørger for at øyelokket ikke ligger helt inntil. Dette gir seg som når hevelsen går ned.

Komplikasjoner ved nedre øyelokksoperasjon

Blåmerker vil normalt sett forsvinne etter to uker.

Trekk på øyelokket: Er øyelokket noe slapt er en fryktet komplikasjon at øyelokket trekkes ned. Nedre øyelokk kan også vrenge seg. På fagspråket kalles dette for ectropion. For å unngå dette er det vanlig å kombinere nedre øyelokk med oppstramming av ligamentene til til øyelokket dersom øyelokket er litt løst.

Scleral show: Det betyr at man ser mer av det hvite i øyet under iris og kan også forebygges ved oppstramming av ligamentene.

Stivhet og fasthet: Har man skåret fra utsiden, kan det virke noe stivt og hardt under øynene i et par uker før det mykner igjen.

Rød hud: Bruker man laserbehandling av huden, vil det bli en relativt intens rødhet på huden de første to ukene. Dette kan sminkes over og rødfargen vil gradvis avta og til slutt forsvinne.