Panneløft

Dr. Busch, MD

16. januar 2021

Endoskopisk panneløft er en operasjon hvor panne og bryn løftes ved hjelp av kikkehullsteknikk i hodebunnen.

Panneløft

Mange pasienter er redd for at et panneløft gir et kunstig, uttrykksløst utseende. Et korrekt utført panneløft gir et naturlig og mer våkent utseende hvor mimikken bevares. Øyebrynene løftes høyere, og huden over øyelokkene blir mindre fremtredende. Dette i motsetning til behandling med neurotoxiner som lammer muskulaturen i pannen. En slik behandling vil gjøre at pannen bli uttrykksløs og eventuelt noe tyngre.

Flere av de som vil gjøre en øyelokksoperasjon har nedsunkne øyenbryn eller panne. Her må man vite at en vanlig øyelokksoperasjon ikke vil være tilstrekkelig til å få fram øyelokket godt nok. Men med et panneløft vil huden strekkes over øynene og gjøre avstanden fra bryn til øyelokket større. Skulle det fortsatt være litt hud over øyelokket, gjøres det en mindre øyelokksoperasjon i tillegg. Denne måten gjør at man får frem øyelokket enda bedre.

Noen løfter brynene ved å fjerne hud ovenfor brynene, dette kan imidlertid gi meget tydelige arr og inngrepet bør kun benyttes på eldre.

Endoskopiske panneløft

Endoskopisk panneløft ble innført tidlig på 1990-tallet. Fordelen med denne kikkhullsoperasjonen er at den bare gir små arr i den hårbevokste delen av hodet, og de vil derfor ikke vises. Det er også en veldig egnet operasjon for menn som ikke har hår på hodet da arrene blir så og si usynlige etter bare noen måneder. I tillegg til å løfte øyebrynene og huden over øyelokkene, deler man også sintemuskelen der det er nødvendig.

Ved et tradisjonelt panneløft legges et snitt fra øre til øre og huden ned til brynene løsnes fra. Videre fjernes hudoverskuddet, og brynene løftes opp. Denne operasjonen er et mye større inngrep, og det gir en større fare for håravfall, tydelige arr og redusert følelse.

Hvis du selv vil se virkningen av et panneløft på øyelokkene, kan du stramme pannen mot hårfestet.

Operasjonen

Denne operasjonen gjøres i narkose eller lett søvn (sedasjon) med lokalbedøvelse. Operasjonen vil ta ca 60 minutter. Det legges et ca 1,5 cm langt snitt i hvert tinningområde (i behåret hodebunn). Deretter legges tre små snitt i issen (behåret del) på ca 1 cm. Pannehuden løsnes fra benet og sintemuskelen løsnes fra neseroten. Ved hjelp av sting på innsiden trekkes pannen og brynene oppover og festes til en liten skrue som er festet til skallebenet. Skruen løser seg opp av seg selv sammen med stingene etter en stund. Sårene lukkes med metallstifter, som fjernes etter ca 10 dager. Pannen bandasjeres med et stramt pannebånd som brukes i 2-3 dager.

Panneløfting kombinert med øvre øyelokkoperasjon

De som i tillegg har overskuddshud på øyelokkene, kan få dette fjernet samtidig. Som regel anbefales det å starte med et panneløft og deretter vente i 6-8 uker før  øvre øyelokkplastikk. Dette fordi brynene siger noe ned.

Etter operasjonen

Vanligvis er det lite smerter og du vil i tilfelle få smertestillende medisiner for å redusere dette.

Det er essensielt at du ligger med hodet høyt det første døgnet. Du må også spise lett fordøyelig mat det første døgnet. Du kan ta deg en dusj når bandasjen fjernes, men det er lurt å bruke et pannebånd de neste to ukene.

Du vil få blodutredelser rundt øynene i enten større eller mindre grad, men de vil normalt sett være borte etter ca 2 uker. Vær forsiktig med å trene de første fire ukene.

Komplikasjoner og resultater ved endoskopisk panneløft

Hevelse og blodutredelser ved panneløft

Alle vil ha en moderat hevelse i pannen like etter inngrepet, men pannen vil se glatt og uoperert ut. Det er vanlig å få blodutredelser rundt øynene og på kinnbena. Dette blir normalt sett borte etter 14 dager.

Asymmetri

Vær obs på at brynene ikke nødvendigvis vil være helt symmetriske etter dette inngrepet. Alle har en viss grad av asymmetri, og dette er realiteten etterpå også. Er du veldig opptatt av millimetersymmetri, er ikke dette (eller andre inngrep) noe for deg. Brynene vil også sige gradvis ned etter hvert, men beholder en høyere posisjon i ansiktet enn før inngrepet.

Panneløft og sintemuskelen

Sintemuskelen (corrugator) vil svekkes, det gjør at det blir en mindre grad av rynker i dette området. Pannen kan rynkes som før, men den vil være glattere.

Panneløft og nedsatt følelse

Et panneløft gjør at du får nedsatt følelse i pannen og hodebunnen i 2-3 måneder, men det er alltid forbigående.