Fettransplantasjon

Dr. Busch, MD

16. januar 2021

Du kan få tilbake en naturlig fylde i ansiktet med en fettransplantasjon. En fettransplantasjon til ansiktet kan gjøres sammen med ansiktsløft.

Få volum og fylde med eget fett

Fettransplantasjon et godt valg dersom du har lite fylde i ansiktet og huden virker slapp. Et alternativ mange bruker for å oppnå samme resultat, er fillere. Da må du imidlertid ha påfyll 2-3 ganger i året. Fettvev inneholder i tillegg stamceller som gir en hudforbedrende effekt, og stamcellene i fettet kan omdannes til fibroblaster som produserer collagen og elastiske fibre. Dette gjør at du ikke bare mer fylde og spenst i huden din, men huden din får også bedre kvalitet.

Ved en fettransplantasjon hentes det ut eget fett fra et sted på kroppen din. Deretter behandles før det sprøytes inn i et annet området på kroppen. Når det gjøres på den måten, vil du ikke få noen reaksjon på det som sprøytes inn. Det er begrenset hvor mye fett som kan sprøytes inn, siden vevet som skal flyttes må ernæres. Cellene som overføres er veldig avhengig av god blodsirkulasjon fra vevet rundt for å overleve. Som regel overlever ca 70 prosent av cellene som overføres, kanskje mer i ansiktet.

Vi må ofte utføre fettransplantasjon i to omganger for å få et godt resultat.

Fettet, som gir volum, inneholder også stamceller og er mye brukt i kosmetisk ansiktskirurgi. De gir en klar forbedring av hudkvaliteten. Stamcellene i fettet bidrar til en endring i bindevevet i ansiktet med høyere andel av elastiske fibre og mer kollagen. Dette fører til et mer ungdommelig utseende.

Andre inngrep der vi bruker fettransplantasjon

Fettransplantasjon brukes til ansiktsløft, brystforstørrelse, leppeforstørrelse, kinnbenforstørrelse, penisfortykkelse, rumpeforstørring og utjevninger av søkk på kroppen etter tidligere kirurgi eller skade.

Slik utføres fettransplantasjon

Kan utføres i lokalbedøvelse eller lett sedasjon.

Området som skal fettsuges bedøves med en tynn lokalbedøvelsesblanding. Fett hentes fra der det er tilgjengelig, oftest flanke- og mageregionen, men hos tynne pasienter kan lår og knær være aktuelle områder. For å suge ut fettet, bruker vi små kanyler på bare noen få millimeter. Deretter overføres fettet til små sprøyter med en tynn kanyle slik at vi kan fylle inn ønsket volum i det området som skal fettransplanteres. Fettsugingshullet sys gjerne sammen med en tråd, mens det er nok med en tape på åpningen der fettet er satt inn.

Etter operasjonen

Det kan ha litt hevelse og blåmerker i området der fettet er hentet fra.  Det kan også komme noe hevelse og blåmerker i området hvor fettet er satt inn, og det vil vare noen uker. Etter omkring 3 måneder kommer det endelige resultatet.

Komplikasjoner ved transplantasjon av fett

Det oppstår sjeldent komplikasjoner ved en fettransplantasjon. Men i områder hvor man har tynn hud som nedre øyelokk, kan man oppleve ujevnheter. Det gjelder også der man sprøyter inn store volum som til bryst eller seteregionen.

Rumpeforstørrelse med eget fett

Dette inngrepet er mest aktuelt for de som ønsker å fjerne fett fra ett eller flere områder på kroppen samtidig som de ønsker å endre formen og volumet på rumpen. Vanligvis er det hofter og flanker som fettsuges. En fordel med rumpeforstørrelse fremfor proteser er at kirurgen bare benytter kroppens eget fett og at resultatet er permanent. Omkring 60-70 prosent av fettet som injiseres i rumpen blir værende, mens 30-40 prosent forsvinner.