Mageplastikk/Bukplastikk

Bukplastikk

Dr. Busch, MD

16. januar 2021

Mageplastikk er en mageoperasjon som gir strammere hud og en flatere mage.

Fjerne uønsket hud

Målet med denne operasjonen er å fjerne uønsket hud på magen. Inngrepet egner seg mest for de som opplever at de har for mye fettvev eller løs hud på magen, og ofte en kombinasjon av dette. Hudoverskuddet skyldes ofte svangerskap og/eller en vektreduksjon.

Uønskede folder og arr kan oppstå som følge av andre operasjoner i mageregionen. Dette kan være til hinder for en normal livsutfoldelse for noen, mens andre ønsker å gjennomføre mageplastikk fordi det gir et mer funksjonelt besvær.

Av og til kan kan det komme hudproblemer i form av sårhet, fuktig og irritert hud og ubehagelig lukt i flere området hvor hud ligger mot hud.

Ved mageplastikk, er hensikten å korrigere de nevnte problemene. Her fjernes det hud- og fettvevsoverskudd i mageregionen. Det er et skille mellom nedre mageplastikk og full mageplastikk.

Dette bør du vite om operasjonen

Nedre mageplastikk – minibukplastikk

Ved denne operasjonen fjernes kun en hudfold nederst i mageregionen. Dette kan gjøres sammen med en fettsuging av hele eller av øvre del av mageregionen. Nedre bukplastikk er et lite inngrep. En ulempe er at man ikke får strammet huden over navlen på grunn av at navlen virker som et forankringspunkt til den øvre magehuden. Har pasienten mye løs hud over navlen kan dette gi et uproporsjonalt utseende med en løs øvre del og en stram hud nedre del av magen.

Minibukplastikk kan være en god måte å korrigere lite pene arr etter keisersnitt med unormale folder over arret. Ved en nedre mageplastikkoperasjon er det vanskelig å korrigere gliper mellom de rette magemusklene. Det finnes imidlertid en variant av nedre mageplastikk hvor navlestilken løsnes fra bukveggen slik at magemusklene kan nås over navlen og videre at navlestilken sys ned igjen når musklene sys sammen. Nedre mageplastikk er ikke et stort inngrep, og pasienten opplever vanligvis lite smerter etter operasjonen. Rekonvalesenstiden er vanligvis kun et par dager.

Full mageplastikk

Her korrigeres løs hud over og under navlen. Da løsnes navlestilken fra magehuden. Da slipper navlen tak i huden og det er mulig å stramme opp huden på hele magenregionen. Også her vil det bli et tverrgående arr nederst på magen. Det blir også et arr rundt navlen ved stor bukplastikk. Det nederste arret er som regel noe lenger ved stor bukplastikk.

Bukplastikk kan være et omfattende inngrep, nedenfor ser du en del informasjon rundt denne operasjonen som du bør huske på.

Magemusklene

Enkelte personer har en unormal svekkelse i midtlinjen på magen, det heter rectusdiastase. Flere tror at det er det samme som brokk, men det er det ikke. Muskelglidningen kan oppstå etter svangerskap. De rette magemusklene sitter ved hverandre i midtlinjen, og i svangerskapet har de blitt strukket fra hverandre for å gi plass til det voksende fosteret inne i magen. Dette oppstår oftere hos mindre kvinner som får store barn, og ved tvillingfødsler.

Dette har ikke vært regnet som et medisinsk problem, men noen undersøkelser har vist at det kan være en medvirkende årsak til ryggsmerter.

Det kan være mange årsaker til ryggsmerter, og det er vanskelig å si om en korreksjon av muskelspalten vil bedre ryggplagene. Dersom det er en unormal økt avstand mellom de rette magemusklene, syr vi disse sammen i forbindelse med full/stor mageplastikk.

Fettsuging kombinert med mageplastikk

Det er normalt å gjennomføre bukplastikk i kombinasjon med fettsuging av underhudsfettet i mageområdet. Enkelte personer har lite hudoverskudd, men lokalt avgrensede fettansamlinger i mageregionen. Dersom hudkvaliteten er bra, med lite strekkmerker og tykk, kraftig hud med god elastikk, kan fettsuging uten annen kirurgi være en god behandling.

For pasienter som har gått ned mye i vekt eller vært gravid vil det som oftest være hudoverskudd som må opereres bort for å få et bra resultat. Ofte er økt mengde fettvev på magen gjerne kombinert med økt fettvev på øvre hofter (flanker). Noen synes det går greit og har slått seg til ro med det, mens andre vil redusere dette området samtidig.

En kombinasjon av mageplastikk og fettsuging av øvre hofter er vanlig og kan gjøres i samme operasjon. Dette gir vanligvis et godt og velproporsjonert resultat.

Enkelte av pasientene har en medfødt tendens til å lagre overskuddsfett på innsiden av bukveggen. Disse pasientene har gjerne spørsmål om korreksjon av økt mageomfang. Det innvendige fettlageret er utilgjengelig for kirurgisk behandling.

Viktigheten av stabil kroppsvekt før mageoperasjon

Det er ikke anbefalt at man gjennomfører en mageoperasjon før man har hatt en stabil vekt i minimum 6 måneder etter et større vekttap. Det hudoverskuddet som blir fjernet under inngrepet er tilpasset fasongen kroppen din har når du gjør dette inngrepet. Skulle du gå mye ned i vekt etter en mageplastikk vil huden på magen bli løsere igjen. Hvis du planlegger å slanke deg, bør dette gjøres før du kommer til undersøkelse og operasjon. Denne operasjonen anbefales ikke hvis du har en BMI over 28-30.

Brokk og mageplastikk

Brokk er en utposning av bukhinnen gjennom et hull i bukveggen. Ofte ser man pasienter som kommer til undersøkelse på grunn av at mageplastikk har mindre brokk, særlig i navlen. I mange tilfeller har ikke pasienten vært oppmerksom på at det foreligger brokk, da disse kan vise seg som en liten kul i underhuden og gir mindre plager. Dette kan korrigeres sammen med mageoperasjonen.

Graviditet / svangerskap

Et svangerskap er den vanligste grunnen til at man har fått løs hud på magen. Det er anbefalt å vente minst 6 måneder etter avsluttet svangerskap og amming og at vekten er kommet ned før du gjennomfører en bukplastikk. Rett etter et svangerskapet er huden og bukveggen noe løs, men det dette vil bedres på sikt. Vurderer du å få flere barn vil det være uhensiktsmessig å gjøre en bukplastikk, da vil et nytt svangerskap ødelegge resultatet etter mageoperasjonen.

Nikotin

Nikotin må ikke brukes i fire uker før operasjonen eller to uker etter. Dette fordi nikotin nedsetter blodsirkulasjonen til huden. Hvis blodsirkulasjonen blir nedsatt, vil det øke risikoen for infeksjoner, sårproblemer, stygge arr og redusert følsomhet i brystvorten.

Kombinerte inngrep

Det kan være aktuelt å kombinere bukplastikk med seteløft ved mye løs hud som strekker seg ut på hoftepartiet. Som nevnt er det vanlig å kombinere mageplastikk med fettsuging av øvre hofter. Enkelte velger også å kombinere en minibukplastikk med fettsuging av området over navlen. Det kan lønne seg dersom det er lite løs hud over navlen.

Forventet resultat

Resultatet varierer med utgangspunktet. Noen har mindre overskudd av hud som kun omfatter den nedre delen av magen. Andre som gjerne har hatt et stort vekttap har et stort overskudd av hud over hele magen som kan strekke seg ut på hoftene og på ryggen. Resultatene vil naturligvis bli forskjellige. Til tross for at det kan virke som en selvfølge er det viktig å fremheve at når pasienten sitter så vil huden på magen være løs og folde seg, men i mindre grad etter inngrepet.

I utgangspunktet vil alt hudoverskudd i mageregionen fjernes og gjenværende hud blir strammet opp. Strekkmerker som er utenfor hudområdet som fjernes vil ikke bli borte. Like etter inngrepet vil du kjenne deg unormalt stram. Det kan gjøre at det blir ubehagelig og vanskelig å gå oppreist, men etter en ukes tid vil huden ha blitt tøyet, og de fleste vil gå oppreist som normalt. Hvis magemusklene er sydd sammen, kan dette ta noe lengre tid, men det blir aldri et permanent problem. Enkelte ganger kan enden på sårene over hoftepartiet være frembukende. Dette bedrer seg på sikt, men kan vare i 6 måneder. Det kan være aktuelt med mindre korreksjoner i lokalbedøvelse dersom disse ikke skulle rette seg spontant.

Operasjonen

Denne operasjonen gjøres i kombinasjon av lokalbedøvelse og dyp søvn eller i full narkose. Det blir lagt inn en liten plastnål som plasseres i en blodåre på håndbaken eller i albuefolden. Du vil få sovemedisiner via nålen før operasjonen begynner. Videre vaskes operasjonsområdet med desinfiserende væske som deretter dekkes med sterile duker. Ofte starter denne operasjonen med fettsuging. Det legges et snitt i huden svarende til nedre del av huden på magen rett over behåringen på venusberget og ut på begge hoftene.

Dersom du har gjort keisersnitt med tverrsnitt nederst på magen, må det nye snittet legges under dette keisersnitt-arret. Ved nedre bukplastikk vil hud og underhud løsnes fra bukveggen.

Ved stor mageplastikk blir det alltid lagt inn dren i forbindelse med operasjonen. Hensikten med dren er at det skal suge opp sårvæske og blodrester fra området som er operert. Huden lukkes med sting som går bort av seg selv.

Etter operasjonen

Sårene dekkes med kirurgisk tape etter operasjonen. Utenpå tapen legges det en absorberende bandasje som fjernes igjen etter 1-3 dager. Hvis du ikke har dren, kan du dusje fra 3. dag, men den kirurgiske tapen må sitte på. Etterpå tar du på seg et kompresjonsplagg som skal brukes hele døgnet i 2 uker og videre på dagtid i 4-6 uker etter operasjonen.

Det er anbefalt å holde seg i ro innendørs de første dagene etter operasjonen. Det er lurt å bevege armer og ben for å forebygge en eventuell blodpropp. Når drenet er fjernet, kan du gradvis bevege deg mer, men det er viktig å prøve å ta det med ro de første 1-2 ukene etter dette inngrepet. Unngå tunge løft som kan øke smertene i området som er operert. Er du mor med små barn kan det være smart å se etter mulighet for avlastning de første 2 ukene etter inngrepet. Har du fått korrigert muskelgliding, er det viktig at du unngår tunge løft og trening av bukmuskulaturen de første 3 månedene etter inngrepet.

Det opererte området vil være hovent, stramt og ofte misfarget etter operasjonen og dette kan vare i 2-3 uker. Hevelsen i det fettsugde området går gradvis tilbake, men det kan ta opp mot 3-4 måneder før området er normalt igjen. Du skal ikke prøve å rette deg helt ut første uken, men gå heller lett fremoverbøyd sånn at du kan sørge for at blodsirkulasjonen er optimal i huden. Det kan være lurt å bøye knær fremfor å bøye rygg for å unngå ryggsmerter. Det er også smart å legge en pute under knærne og en ekstra pute under nakken om natten, ved å gjøre dette avlaster man såret.

Sykemelding

Du har krav på sykemelding dersom du har gjennomført mageplastikk på bakgrunn av medisinske forhold. Sykemeldingstiden har sammenheng med hvilket arbeid du har og om det er gjort nedre eller stor mageplastikk. Man har ikke krav på en sykemelding ved kosmetise operasjoner.

Blødning

Det er vanlig at det blør noe fra sårkantene etter operasjonen. Det er derfor man legger dren. Kommer det mye blod, er man avhengige av drenene til dette gir seg. Noen vil også blød langs drenene, men dette er ufarlig. Hvis det er gjort fettsuging i forbindelse med mageplastikk, vil det gjerne komme litt mer sårvæske i bandasjen det første døgnet. Det er hensiktsmessig å fjerne bandasjene dersom disse er gjennomtrukket av fuktighet dagen etter operasjonen, men den innerste tapen kan sitte på.

Serom

Serom kategoriseres som en unormal væskeansamling i operasjonsområdet som kan forekomme 1-2 uker etter operasjonen. Symptomer på dette kan være en økende hevelse nederst på magen. Noen pasienter kjenner at det skvulper i operasjonsområdet. Dette fanges som regel opp i forbindelse med rutinekontroller. Skulle dette likevel oppstå kan det være aktuelt å tømme væskeansamlingene ved hjelp en tynn nål og sprøyte. Disse må tappes like etter operasjonen da det kan danne seg en tynn hinne rundt disse som kan skrumpe og gi unormale foldinger og fasthet i huden.

Infeksjoner

Det er uvanlig å oppleve infeksjoner etter bukplastikk. Skulle de forekomme vil de inntreffe etter 7-14 dager etter operasjonen. Økende hevelse og smerter, rødhet i huden, feber, frysninger, sykdomsfølese og økende væsking fra sårkantene kan være symptomer på infeksjon. Alle forbehandles med antibiotika for å redusere risikoen for infeksjoner. Antibiotika vil ofte være en tilstrekkelig behandling dersom en infeksjon skulle oppstå. Noen kan få overfladiske sårinfeksjoner rundt navlen og i arret som er nederst på magen. Da kreves det kun lokal behandling og sårstell, men det kan være lurt at kirurgen får sett på det og bedømt om det trengs antibiotika eller annen behandling.

Følsomhet

Følsomheten nederst på magen kan bli noe nedsatt etter denne operasjonen, dette er normalt. I de aller fleste tilfeller vil dette bedres i løpet av av 12 måneder etter inngrepet, men det er likevel uvanlig at man får tilbake normal følsomhet.

Nedsatt blodsirkulasjon

Noen kan få nedsatt blodsirkulasjon nederst mot arret. Da blir huden mørk og kan falle av, men det er sjeldent denne komplikasjonen oppstår. Den kan likevel sees hyppigere hos de som røyker, og det er derfor det er helt nødvendig å slutte å røyke 4 uker før en bukplastikk.

Arr

Det kan i noen tilfeller oppstå unormal arrdannelse i operasjonssåret. Arret modnes over tid. Arret vil være tykt, stivt, rødt og kløende unormalt lenge etter operasjonen.