Brystløft

Dr. Busch, MD

16. januar 2021

Brystløft er et inngrep som går ut på å løfte løse, hengende bryst samtidig som størrelsen forblir den samme.

Dette er brystløft

Etter en graviditet, et vekttap samtidig som man eldres, tøyes støttestrukturene i brystet. Dette gjør at brystet får en mer hengende fasong, volumet i brystene synker nedover ofte sammen med brystvorten. Enkelte pasienter har hudproblemer som følge av at huden ligger an mot hud i underkant av brystet. Det kan bidra til sår hud, kløe, infeksjoner og ubehagelig lukt. Da kan et brystløft korrigere dette.

Flere pasienter vil fjerne gamle brystproteser. Det kan skyldes at brystene har økt i omfang siden brystprotesene ble lagt inn eller at det har forekommet en kapselsammentrekning omkring brystprotesen. Et godt alternativ kan være å kombinere fjerning av brystimplantat med et brystløft. Det kan gjøres i en og samme operasjon.

Holdbarhet

En av de største utfordringene ved brystløftoperasjoner er å oppnå et langvarig resultat. Det finnes mange metoder for brystløft. De mer eldre metodene gikk ut på å kun stramme opp huden. Deretter har det kommet nye metoder som handler om å omplassere brystvevet innvendig. Dette gjøres for å øke den såkalte holdbarheten på resultatet og gi mer toppfylde.

Et brystløft gir et pent resultat den nærmeste tiden etter operasjonen, men det er viktig at du er klar over at brystene vil sige ned igjen over tid. Det er veldig individuelt hvor raskt dette skjer og er for eksempel avhengig av hvor tøyelig vev pasienten har. Hvis brystene har tynn hud, mye strekkmerker og har endret fasongen betraktelig, betyr dette at støtteapparatet er svakt. Store og tunge bryst vil sige raskere ned enn mindre bryst. Dette kan bli bedre ved å kombinere et brystløft at man reduserer noe på den nederste delen av brystet.

Fylde i øvre del av brystet

Flere kvinner synes at brystene har mistet mye fylde i øverste del av brystet. Dette kan bli noe bedre ved å gjøre et brystløft. Ser man imidlertid brystet i profil vil det også etter brystløftet ha en svak innovervendt kurve mellom brystets øvre punkt og brystvorten. Ønsker man derimot at dette området skal ha et mer fyldig preg, må brystløftet ofte kombineres med innlegging av en mindre brystprotese.

Brystløft og brystforstørrelse

Har man et nokså stort hudoverskudd som synes etter store vektreduksjoner, kan det være aktuelt å kombinere et brystløft med innleggelse av protese, dette for å få til et godt samsvar mellom en passende brystprotese og hudarealet. Mange av pasientene som kommer til en brystoperasjon-undersøkelse er usikre på om de har behov for brystforstørrelse, brystløft eller en kombinasjon. Det vil man alltid gå grundig i gjennom ved forundersøkelsen. Der vil man vise, ved hjelp av bilder, hvilken operasjon man mener egner seg best ut i fra dine ønsker.

Arr

Plasseringen på arrene er veldig lik arrene etter en brystreduksjon. De vil alltid bestå av et sirkulært arr omkring brystvorten. De fleste vil også få et arr mellom det runde arret rundt brystvorten og folden under brystet. Det vil vanligvis være et kort arr i denne folden. Det er normalt at arrene kort tid etter operasjonen vil bli røde. Mellom 3-12 måneder blekner de igjen og blir hvite.

Bredden på arrene vil alltid variere individuelt, men når man bruker moderne kirurgisk teknikk vil de fleste arr på brystene vises som bleke streker. I folden under brystet er huden en del tykkere enn øvrige deler av brystet og derfor kan arret bli noe tykkere på dette området. Det mørke og pigmenterte området rundt brystvorten, som kalles for areola, reduseres ofte i forbindelse med et brystløft.

Vekt

Brystene forandrer seg i takt med graviditet og kroppsvekt. Det er ikke anbefalt at man tar denne operasjonen før man har en stabil vekt og ikke planlegger en graviditet. Skulle du gå ordentlig ned i vekt rett etter et brystløft vil brystene bli slappere og du får en hengende fasong på dem. Planlegger du en omfattende slankeperiode, må dette skje før du kommer til undersøkelsen og operasjon. Har du en kroppsmasse indeks på over ca 30, så er det ikke anbefalt at du tar denne operasjonen. Grunnen til dette er at ved høyere kroppsmasseindeks er det økt risiko for tilhelingsproblemer, som for eksempel at sårene gror dårlig. Det øker også risikoen for infeksjoner, stygge arr og harde klumper i brystene etter denne operasjonen.

Slik gjøres operasjonen

Operasjonen gjøres i kombinasjon av lokalbedøvelse og dyp søvn eller i full narkose. Brystvorten plasseres om til en ny posisjon og man fjerner overflødig hud. Det er også mulig man må omplassere det indre vevet for å oppnå en rundere fasong og mer fylde i toppen. Det brukes sting for å lukke huden, stingene forsvinner av seg selv. Deretter legger man på kirurgisk tape, bandasjer og en BH. Denne operasjonen vil vare i omlag 1,5 time.

I etterkant av operasjonen

Brystløft og dren: Sårene vil dekkes med kirurgisk tape etter operasjonen. Utenpå tapen legges det absorberende bandasjer. Disse kan taes av etter 2 -3 dager, da kan man også dusje igjen. Husk at den indre kirurgiske tapen fortsatt må sitte på. Enkelte ganger legger man i dren i forbindelse med operasjonen. Da legges det tynne plastslanger som kommer ut på siden av såret. Dette gjør man dersom tendensen til blødning fra brystvevet økes. Hensikten med plastslangene er at de skal fjerne sårvæsken og blodrestene fra området som er operert.

Et brystløft er som regel ikke veldig smertefullt. Det anbefales likevel at du tar det med ro de første to ukene. Dersom du har en fysisk tung jobb kan du gjerne ta det med ro enda lengre. Unngå armbevegelser og løft som kan øke smertene i operasjonsområdet. Føl deg fram til hva som er vondt og unngå aktiviteter som øker smertene i operasjonsområdet. Vent med jogging til minimum fire uker etter operasjonen.

Brystene vil hovne opp og blir noe misfarget etter operasjonen, dette vil vare i 2-3 uker. De vil også være struttende de første par månedene, og det vil være mye fylde i øvre del av brystet. Fylden i øvre del vil avta etter en stund og noen har dermed et ønske om å legge inn en brystprotese for å få tilbake fylden. Da kan du bruke sports-BH i seks uker etter operasjonen, men unngå BH med spiler.

Unngå å få sol på arrene fram til de har har blitt hvite og bruk kirurgisk tape de første tre månedene. På denne måten får du penere arr. Noen vil også oppleve en hudirritasjon som følge av tapen som benyttes. Da kan du bytte tape til for eksempel silketape, allergivennlig tape eller silikon tape.

Sykemelding: Du har ikke krav på en sykemelding ved en kosmetisk motivert operasjon. Dersom inngrepet er gjort på grunn av medisinske årsaker, kan du ha krav på en sykemelding. En sykemelding på en til to uker kan være nødvendig etter denne operasjonen.

Komplikasjoner som kan oppstå

Man får sjeldent komplikasjoner, men man kan ikke utelukke at det kan inntreffe etter alle operasjoner.

Blødning: Dette er sjeldent og arter seg ved at brystet på den ene siden blir veldig hovent. Dersom du får en blødning vil skje kort tid etter operasjonen og det krever da en reoperasjon. Resultatet til slutt vil som regel ikke bli påvirket av dette.

Infeksjoner: Dette er uvanlig, men om de til formodning skulle inntreffe, vil det skje 5-10 dager etter operasjonen. Økende hevelse og smerter, rødhet i huden, generell sykdomsfølelse, feber, frysninger og økende væsking fra sårkantene er typiske symptomer på infeksjon. Alle forbehandles med antibiotika for å redusere risikoen for dette. Dersom det er gjort en kombinert brystforstørrelse/ brystløft, må man ved dype infeksjoner fjerne protesen midlertidig. Den kan legges inn igjen senere. Enkelte ganger opplever man små sår i området rett under brystvorten, grunnen til dette er at blodsirkulasjonen til huden er nedsatt i dette området. Dersom dette oppstår bør du ta av tapen, vask sårene med Pyrisept eller Klorhexidin, deretter legger du på en vaselinkompress og en liten bomullskompress oppå denne. Unngå å tape dette området før sårene har grodd skikkelig.

Følelsen i brystvortene kan bli redusert etter operasjonen. I veldig sjeldne tilfeller kan man miste følelsen helt, men de aller fleste vil få følelsen tilbake, dette kan ta opptil 12 måneder. I andre sjeldne tilfeller kan man også få nedsatt blodsirkulasjon til brystvorten. Da vil du få et sår og pigmentet rundt deler av brystvorten kan bli noe lysere.

Amming etter brystløft: Om du kan amme etter et brystløft varierer med metoden som er brukt. Man kan bruke metoder hvor kirurgen endrer helt minimalt på kjertelvevet. Det betyr at operasjonen skjer i hud og underhudsnivå. Da er sannsynligheten for at man mister evnen til å amme minimalt. Du må imidlertid huske at varigheten på denne type brystløft er som regel kortere enn om man flytter om på kjertelvevet. Hvilket metodevalg som skal benyttes må drøftes med kirurgen under et konsultasjonsmøte.

Stikninger etter et brystløft: Det er normalt at det oppstår stikninger, brennende følelse og andre smerter i brystene etter operasjonen. Det er som regel ensidig og skyldes at hudnerver skades eller settes på strekk mens operasjonen pågår. Plagene kommer oftest etter noen uker eller måneder, men vil forsvinner av seg selv igjen. Ta kontakt med klinikken dersom du er i tvil.