Ansiktsimplantater

Dr. Busch, MD

16. januar 2021

Ansiktsimplantater brukes til å forstørre enkelte områder som kinnben og hake i ansiktet.

Ansiktsimplantater til forstørring av kinnben og hake

Ansiktsimplantater blir hyppigst brukt til å forstørre kinnben og hake. Implantatene er vanligvis laget av et fast silikonmateriale. Implantatene legges under benhinnen i ansiktet slik at de ligger stabilt og ikke så lett forskyver seg, i tillegg kan de festes med en skrue til benet. Implantatene kan imidlertid bli infiserte og medføre en vevsreaksjon som gjør at de må fjernes. 

Medpore, som er en ny type implantater, er porøse og gir muligheten for at nye blodårer kan vokse inn i de og på denne måten forhindrer løsning. En ulempe vil da være at de er vanskelig å fjerne implantatet dersom pasienten ønsker det.

Hakeimplantater til hakeforstørrelse

Ved en hakeforstørrelse legges det normalt et 3,5 cm langt snitt under haken eller på innsiden av leppen. Det lages en lomme under benhinnen, og ved hjelp av en prøveprotese bestemmes hvilken størrelse som gir best resultat. Protesen legges på plass og kan festes med en skrue eller tråd før huden lukkes. Resultatet vil vises umiddelbart. Til slutt legges det på en komprimerende bandasje for å motvirke blødning og hevelse.

Kinnbensimplantater

Også her kan implantatet legges inn gjennom et lite snitt i munnen, rett over hjørnetennene. Lommen lages og protsesen settes inn. Snittet i munnen lukkes med sting som går bort av seg selv. Resultatet vises umiddelbart.

Det som er mer vanlig i dag er å gjøre en fettransplantasjon til det samme området dersom det er behov for å forstørre kinnbenet. Siden det er eget vev, vil det ikke bli noen innkapsling.

Komplikasjoner ved ansiktsimplantat

Nerveskade ved ansiktsimplantat

Ved en hakeforstørrelse kan man få skade på en av nervene til underleppen og hakepartiet. Da blir følelsen i underleppen nedsatt, men dette er vanligvis forbigående. Man kan også få nedsatt følelse i midtre del av ansiktet og overleppen ved kinnimplantater.

Infeksjon og løsning ved ansiktsimplantat

Fremmedmateriale kan bli infisert og gradvis løsne, det betyr at protesen ofte vil flytte på seg og må fjernes.

Annen bruk av silikonimplantater

Tidligere ble implantater brukt ved for eksempel forstørrelse av rumpen og nesen. Dette er lite brukt i dag pga mye problemer og er dette regnet for å være en foreldet metode. Det er også høy risiko for at protesen kapsles inn og blir hard. I dag brukes derfor mest pasientens eget fett til rumpeforstørrelse, i hvert fall i vestlige land.