Fettsuging

Fettsuging

Dr. Busch, MD

5. februar 2021

Fettsuging er kirurgisk teknikk hvor uønskede fettansamlinger fjernes fra områder hvor fettet er vanskelig eller umulig å slanke bort.

Fettsuging – Fjerning av lokale ansamlinger av fett

Man kan ikke se på fettsuging som en slankemetode, men fettsuging er en meget effektiv behandling for å redusere avgrensede og uproporsjonale fettansamlinger. Inngrepet går ut på å fjerne hovedandelen av fett fra det området som behandles, og virkningen er permanent. Samtidig kan pasienten alltid gå opp i vekt, og da vil det gjenværende fettet i det behandlede området også vokse, men i mindre grad enn før behandlingen.

I USA er fettsuging det vanligste plastikkirurgiske inngrepet, nest etter brystforstørrelse. Der utføres det mer enn 200.000 fettsuginger årlig.

Normalvektige personer med lokaliserte fettansamlinger og fast, elastisk hud egner seg best til denne operasjonen. Når fettsuging utføres, benyttes hudens evne til å trekke seg sammen. Når det er en fast, stram hud i utgangspunktet, vil huden som regel trekke seg sammen etter fettsugingen. Dersom huden er løs og har strekkmerker i utgangspunktet, vil den normalt bli løsere etter inngrepet, da kan det være nødvendig å fjerne hud, f.eks ved en bukplastikk.

Mage, flanker, ryggputer, ytterside lår, innside lår, innside knær, hake, bryst hos menn er områder på kroppen som egner seg best for fettsuging.

Operasjonen

Fettsuging kan gjøres på våkne pasienter, siden områdene som skal behandles bedøves grundig med lokalbedøvelse. Likevel er det blitt mer og mer vanlig å tilby narkose i dag eller i hvert fall lokalbedøvelse i kombinasjon med narkosemedisiner i lav dose slik at pasienten puster selv (sedasjon). Det lages små åpninger i huden, og det settes en tynn løsning av lokalbedøvelse med adrenalin som skal virke før selve sugingen begynner. Adrenalinet gjør at blodkar trekker seg sammen og området tømmes for blod. Når lokalbedøvelsen har fått virke i området, suges underhudsfettet ut gjennom lange kanyler og undertrykk. Dette gjøres med en sprøyte med undertrykk eller ved et maskinsug. Det finnes også en rekke energigivende anordninger på sugekanylen slik at fettet løsner lettere. De fleste bruker i dag vibrasjon på kanylene (powerassisted liposuction), men det finnes andre maskiner som laser og ultralyd. Etter at fettet er sugd ut, lukkes åpningene med små plasterlapper eller med fine sting.

Etter operasjonen

Etter operasjonen våkner pasienten fort opp. Lokalbedøvelsen virker oftest så godt at det ikke er behov for smertestillende de første timene. For å hindre store blødninger og hevelse får alle kompresjonstøy som skal brukes 3-4 uker etter inngrepet. Det er vanlig å fjerne alle sting etter en uke. Det er varierende grad av hevelse etter fettsuging, og hevelsen kan vare flere måneder. Blødninger er uvanlig, men det varierer litt etter hvilken teknikk som brukes.

Mulige komplikasjoner

All kirurgi innebærer en viss risiko for komplikasjoner. Blodpropp og eller skade av indre organer er fryktede komplikasjoner, men ses svært sjeldent. Dårlige resultat som asymmetri eller ujevnheter i huden kan forekomme, men er ofte lett å korrigere. Det er uvanlig å få infeksjoner og blødninger etter denne operasjonen.