Midtansiktsløft

Dr. Busch, MD

16. januar 2021

Denne operasjonen kan utføres med kikkehullsteknikk eller ved et snitt under øynene. Har du tydelige markerte, folder fra nesen til munnviken over kinnbena samt uthuling under øynene? Da kan du ha glede av denne operasjonen. Et midtansiktsløft kan kombineres med endoskopisk panneløft, ansiktsløft, øyelokksoperasjoner og laserbehandling.

I tillegg til at det etterlater lite synlige arr, løfter denne operasjonen huden og underliggende vev i området under øynene og ned til munnen. Dette gjør at man får mer markering av kinnbena, jevnere overgang under øyelokkene og redusert fold fra nesen til munnvikene. 

Egnethet for midtansiktsløft

Denne operasjonen egner seg ikke for de som tidligere har lagt inn kinnbensproteser eller har gjennomgått operasjoner på ansiktskjelettet. Har du hatt trøbbel med tannrotsinfeksjoner så kan du heller ikke gjennomføre denne operasjonen.

Før operasjonen

Før operasjonen må du være frisk og ikke ha noen alvorlige sykdommer.

Du kan ikke røyke. Bruker du blodfortynnende medisiner, bør du ha sluttet med disse i samråd med din lege.

Operasjonen

Du vil være i narkose under et midtansiktsløft. Det legges et ca 2 cm langt snitt i hodebunnen i tinningen eller et snitt under øyet og et lite snitt inne i munnen (i slimhinnen over hjørnetennene). Kinnpartiet løftes til et høyere nivå og festes til tinningregionen. Åpningen i slimhinnen i munnen sys med sting som er selvoppløslige. 

Etter en time kan du reise hjem med en bandasje rundt hodet. Du vil ha moderate smerter, men du vil få med smertestillende hjem. Du vil også være hoven på kinnene og nummen rundt munnen. Den første tiden etter operasjonen vil det være vanskelig å bruke normal mimikk i overleppen som for eksempel å smile.

Komplikasjoner etter midtansiktsløft

Det er veldig sjeldent med alvorlige komplikasjoner etter et midtansiktsløft. Mild grad av asymmetri er ikke uvanlig. Det er derimot vanlig å være noe nummen rundt munnen og ha små blåflekker i nedre del av kinnene de første dagene. Infeksjon er sjeldent, og pasientene får antibiotika før inngrepet.