Brystreduksjon

Dr. Busch, MD

16. januar 2021

Mange sliter med store og tunge bryster som gir nakke- og skuldersmerter. Da kan en brystreduksjon hjelpe.

Hvilke personer har glede en brystreduksjon?

Flere kvinner plages med tunge bryst som gir smerte i skuldre og nakke. Dette kan også skape funksjonelle problemer med aktiviteter som jogging og lignende. Noen pasienter kan ha problemer med tilpassing finne en BH som passer. Noen vil også synes at brystene er for store og derfor harmonerer dårlig med resten av kroppen.

Ved en brystreduksjon fjernes hud og brystvev for å gjøre brystene lettere. Brystvortene løftes samtidig til en høyere posisjon og hud og brystvev strammes opp.

Nakke- og skuldersmerter som følge av for store bryster

Dersom pasienten har nakkesmerter, kan det ha flere årsaker, som for eksempel prolaps i nakken eller slitasje i virvelsøylen. Det er selvfølgelig mulig med nakkesmerter selv om brystene er normale. Derfor kan det være nødvendig med annen medisinsk utredning på forhånd av en brystreduksjon for å finne årsaken til nakkesmertene. Dersom du avlaster tyngden fra brystene ved å løfte de og holde de i en høyere posisjon, og nakkesmertene lindres, kan det være et tegn på at nakkeplagene skyldes de tunge brystene.

Dette innebærer en brystreduksjon

Sideforskjeller: Mange kvinner har sideforskjell av brystene, men sideforskjellene er ofte ganske små. Det er heller ikke mange som legger merke til disse sideforskjellene, og det er ikke uvanlig at det først kommer frem ved nøyere undersøkelse i forbindelse med planlegging av operasjonen. Størrelsesforskjell på brystene er mest vanlig, men høyde på brystvorten samt plassering av folden under brystet kan også være forskjellige. Noe sideforskjell vil det også være etter operasjonen. Dersom det er tydelig forskjell i størrelse eller plassering av brystvorten på forhånd, kan dette korrigeres.

Noen ganger tar pasienten kontakt med klinikken på grunn av omfattende sideforskjeller. Årsaken kan være unormal brystutvikling i forbindelse med pubertet eller på grunn av tidligere operasjoner. Da kan det være nødvendig å utføre brystreduksjon kun på den ene siden.

BMI og vekt

Brystene forandrer seg i takt med graviditet og kroppsvekt. Det er ikke anbefalt at man tar denne operasjonen før vekten er stabil, og det er ikke lurt å gjøre dette dersom du planlegger å bli gravid de første årene. Skulle du gå ordentlig ned i vekt etter et brystløft vil brystene mist volum og bli løsere.  Planlegger du en omfattende slankeperiode, må dette skje før du kommer til undersøkelsen og operasjon. Har du en kroppsmasse indeks på over ca 30, så bør du helst gå ned i vekt før inngrepet. Grunnen til dette er at ved høyere kroppsmasseindeks er det økt risiko for tilhelingsproblemer, som for eksempel at sårene gror dårlig. Det øker også risikoen for infeksjoner, stygge arr og harde klumper i brystene etter denne operasjonen.

Amming både før og etter operasjonen

Det er viktig at du venter i minst 4 uker etter amming eller til det ikke kommer melk spontant før går gjennom en brystreduksjon.

Noen mister evnen til å amme etter en brystreduksjon. I forbindelse med svangerskap kan du oppleve å få brystspreng og noe sekresjon fra brystvorten. Melkeproduksjonen kan likevel være  nedsatt.

Arr

Plasseringen av arrene er veldig lik arrene etter et brystløft. De vil alltid bestå av et sirkulært arr rundt brystvorten. De fleste vil også få et arr mellom det runde arret rundt brystvorten og folden under brystet. Det vil vanligvis være et kort arr i denne folden. Det er normalt at arrene kort tid etter operasjonen vil bli røde. Mellom 3-12 måneder blekner de igjen og blir hvite.

Bredden på arrene vil alltid variere individuelt, men når man bruker moderne kirurgisk teknikk vil de fleste arr på brystene vises som bleke streker. I folden under brystet er huden en del tykkere enn øvrige deler av brystet, og derfor kan arret bli noe tykkere på dette området. Det mørke og pigmenterte området rundt brystvorten, som kalles for areola, reduseres ofte i forbindelse med et brystløft.

Følelse i brystvortene

Følelsen til brystvortene kan bli nedsatt permanent eller midlertidig. De aller fleste vil ha følelse i brystvortene etter inngrepet.

Hvilket resultat kan man forvente?

Det brukes mye tid på å kartlegge dine forventninger til resultatet i forbindelse med forundersøkelsen. Blant annet må du planlegge hvilken størrelse du vil ha etter inngrepet. Mange ønsker en halvering av bryststørrelsen, men dette er individuelt. Kirurgene vil alltid prøve å ta hensyn til dine ønsker, men du må huske at det foreligger ingen eksakt metode som kan garantere en gitt cupstørrelse. Det er mange årsaker til dette, men den viktigste årsaken er at cup-begrepet er unøyaktig. Cupstørrelse vil variere med livvidde og produsent. I tillegg til dette inngrepet endrer brystet både fasong og størrelse.

Det mørke, pigmenterte området rundt brystvorten blir redusert og plasseres i rett høyde, huden strammes opp, størrelsen reduseres, og brystet får en mer struttende fasong.

Mammografi

Kvinner som er over 40 år må ha vært til mammografiundersøkelse siste 12 månedene før operasjonen. Det kan være aktuelt med mammografi eller en ultralydundersøkelse hos yngre kvinner dersom det er mange i nær familie som har fått brystkreft.

Nikotin

Nikotin må ikke brukes verken fire uker før operasjonen eller fire uker etter. Dette fordi nikotin nedsetter blodsirkulasjonen til huden og brystvevet. Hvis blodsirkulasjonen blir nedsatt, vil det øke risikoen for infeksjoner, sårproblemer, stygge arr og redusert følsomhet i brystvorten.

Sykdommer og medisiner

For å gjennomgå dette inngrepet bør du være frisk og ikke ha noen alvorlige sykdommer. Dersom du benytter blodfortynnende medisin, bør du slutte med det minst 14 dager før inngrepet i samråd med legen din. Eventuelt andre medisiner kan du ta på vanlig måte i samråd med klinikken.

Faste og vask

Vær obs på at du må faste minst seks timer før narkose, du må også vaske kroppen i Hibiscrub.

Dette er operasjonen

Operasjonen gjøres i kombinasjon av lokalbedøvelse og dyp søvn eller i full narkose. Brystvorten svinges opp på en stilk til en ny posisjon og overflødig hud og kjertelvev fjernes. Videre formes gjenværende kjertel og hud slik at det blir et strammere bryst. Det brukes sting for å lukke huden, stingene forsvinner av seg selv. Deretter legger man på kirurgisk tape, bandasjer og en BH. Operasjonen varer i ca 2 timer, deretter kommer du til å være på oppvåkningsavdelingen i 1-2 timer. Når du føler deg i en fin form til å reise hjem, blir du skrevet ut fra avdelingen.

I etterkant av operasjonen

Brystløft og dren: Sårene vil dekkes med kirurgisk tape etter operasjonen. Utenpå tapen legges det absorberende bandasjer. Disse  taes av etter 1-3 dager. Det er vanlig å dusje 3. dag etter operasjonen. Husk at den indre kirurgiske tapen fortsatt må sitte på.

Smerter og aktivitet

Det er lite smerter etter en brystreduksjon. Det er likevel å anbefale at du tar det med ro de første to ukene. Dersom du har en fysisk tung jobb, bør du ta hensyn til dette. Unngå armbevegelser og løft som kan øke smertene i operasjonsområdet. Føl deg fram til hva som er vondt og unngå aktiviteter som øker smertene i operasjonsområdet. Vent med jogging til minimum fire uker etter operasjonen.

Er du en mor med små barn og har mulighet til avlastning i 1-2 uker etter inngrepet, bør du benytte deg av det. Brystene kommer til å være hovne og noe misfarget etter inngrepet og dette vil vare i ca 2-3 uker. Brystene vil ha en struttende form de første månedene, men de vil sige noe ned igjen.

BH og teiping

Bruk sports-BH i seks uker etter operasjonen, og unngå BH med spiler. Skjerm arrene for sol fram til de har har blitt hvite og bruk kirurgisk tape de første tre månedene. På denne måten får du penest arr. Noen vil også oppleve en hudirritasjon som følge av papirtapen. Da kan du bytte tape til for eksempel silketape, allergivennlig tape eller silikon tape.

Sykemelding

Du har ikke krav på en sykemelding ved en kosmetisk motivert operasjon. Dersom inngrepet er gjort på grunn av medisinske årsaker, kan du ha krav på en sykemelding. En sykemelding på en til to uker kan være nødvendig etter denne operasjonen.

Komplikasjoner etter inngrepet

Som for alle kirurgiske inngrep, kan det oppstå komplikasjoner.

Blødning: Dette er sjeldent og arter seg ved at brystet på den ene siden blir veldig hovent. Dersom du får en blødning, vil det komme kort tid etter operasjonen, og det krever da en reoperasjon. Resultatet til slutt vil som regel ikke bli påvirket av dette.

Infeksjoner: Dette er uvanlig, men om det til formodning skulle inntreffe, vil det skje 7-14 dager etter operasjonen. Økende hevelse og smerter, rødhet i huden, generell sykdomsfølelse, feber, frysninger og økende væsking fra sårkantene er typiske symptomer på infeksjon. Alle forbehandles med antibiotika for å redusere risikoen for infeksjon.

Følelsen i brystvortene kan bli redusert etter operasjonen. I sjeldne tilfeller kan man miste følelsen helt, men de aller fleste vil få følelsen tilbake, dette kan ta opptil 12 måneder. Det er også mulig å få sår på areola pga utilstrekkelig sirkulasjon. Da vil du få et sår, og pigmentet rundt deler av brystvorten kan bli noe lysere.

Harde klumper: I den første tiden etter operasjonen kan noen merke uregelmessig brystvev og bli engstelig for dette. Dette skyldes vanligvis små ansamlinger med levret blod, men disse vil normaliseres etter et par måneder.

Stikninger etter et brystløft: Det er normalt at det oppstår stikninger, brennende følelse og andre smerter i brystene etter operasjonen. Det er som regel ensidig og skyldes at hudnerver skades eller settes på strekk mens operasjonen pågår. Plagene kommer oftest etter noen uker eller måneder, men vil forsvinner av seg selv igjen. Ta kontakt med klinikken dersom du er i tvil.