Kjønnsleppereduksjon

Dr. Busch, MD

5. februar 2021

De vanligste årsakene til at kvinner henvender seg med spørsmål om kjønnsleppereduksjon, er at de er plaget med gnissing i trange klær, ubehag ved trening eller seksuell aktivitet. 

Kjønnsleppeoperasjon

Kjønnsleppereduksjon er det vanligste intimkirurgiske inngrepet i en privat plastikkirurgisk praksis. Slike inngrep gjøres også av noen gynekologer i praksis og på gynekologiske avdelinger. Fremfallsoperasjoner (indre oppstramming) gjøres bare av gynekologer i Norge, men praksisen varierer litt i ulike land.

Reduksjon av indre kjønnslepper

Denne type operasjoner gjøres som regel i en kort narkose, men kan også gjøres i lokalbedøvelse. Det en enkel prosedyre der en kile av kjønnsleppene fjernes. En annen metode går ut på å fjerne en langsgående rand. Deretter sys det sammen med sting som går bort av seg selv. Det er vanlig med små blødning etter et slikt inngrep, og noen kan få små blodansamlinger etterpå. Arrene blir som regel ikke synlige.

Komplikasjoner

Den vanligste komplikasjonen til kjønnsleppeplastikker er stårruptur, dvs at såret sprekker opp etter 1-2 uker, og det blir et væskende sår. Ofte vil dette tilhele fint ved korrekt sårpleie, men av og til kan det gi synlige forandringer som senere bør korrigeres.