Brystforstørrelse med eget fett

Dr. Busch, MD

16. januar 2021

Brystforstørrelse med eget fett gjør at man får større myke bryster med en naturlig form, samtidig fjerner vi uønsket fett fra mage eller lår.

Brystforstørrelse har alltid vært det aller vanligste inngrepet innen plastisk kirurgi. Det utføres omlag 5000 brystforstørrende operasjoner i Norge hvert eneste år.

Ved forstørring av brystene med eget fett suger vi ut fettceller fra et sted på kroppen, vanligvis mage eller lår, og injiserer fettcellene i brystene dine. Du vil da få en naturlig forstørrelse av brystene dine med lite synlige arr i huden. Du vil også oppnå en permanent fettfjerning fra et uønsket område.

Hvem egner seg for dette?

De som ønsker en moderat forstørring av brystene og samtidig har uønskede fettansamlinger på mage og/eller lår, egner seg best for brystforstørrende operasjon med eget fett. Mange har bryster som har mistet form og volum etter amming, forstørring av brystene med eget fett kan gjenskape volumet og formen.

Dersom du ønsker enda større bryster eller har lite underhudsfett, vil silikonproteser ofte være bedre egnet. Det kan være nødvendig med brystløft først dersom du har mye heng.

Vi starter med fettsuging der kirurgen henter ut fettceller fra et område på kroppen som du ønsker å fjerne fett. Fettcellene behandles og optimaliseres med Puregraft, som er et avansert utstyr, før de sprøytes inn i brystene dine. Fettcellene skal da ha samme mykhet som vanlig brystvev. Går du ned i vekt, blir brystene mindre.

Ved en fettransplantasjon vil omlag 60-70 prosent av fettcellene bli igjen i brystene, mens omlag 30-40 prosent resorberes av kroppen.

Hvor mye fett man kan sprøyte inn i brystene i en operasjon er begrenset. Til slutt tilsvarer forstørringen av brystene ofte én behåcupstørrelse. Dette er individuelt og vil diskuteres med kirurgen. Operasjonen kan gjøres igjen etter tre måneder dersom man ønsker større volum.

Vi kan også korrigere sideforskjeller mellom brystene dine og sette inn fett i bestemte områder for å påvirke formen på dem. Operasjonen gir som regel tre svært små, ca 3 mm lange, knapt synlige arr på hvert bryst. Man får ca 5 millimeter lange arr som oftest er lite synlige der man henter fettet fra.

Mulige komplikasjoner

Det er vanligvis ikke komplikasjoner etter denne operasjonen. Man kan alltid oppleve å få en Infeksjon og blødning etter alle operasjoner, men det er sjeldent. Har man dårlig elastikk i huden kan ujevnheter etter fettsuging forekomme. Man kan også oppleve å få små asymmetrier mellom brystene.

Veldig sjeldent kan man oppleve å få fettcyster eller små forkalkninger i brystene av det injiserte fettet. Det er ikke farlig og kan skilles fra farlige forkalkninger som kan sees ved en kreftsvulst på mammografi.