Plastisk kirurgi i Norge

Dr. Busch, MD

16. januar 2021

Plastisk kirurgi

Plastisk kirurgi har lange røtter tilbake til antikkens Hellas og middelalderens India, og betyr å forme. De fleste tenker på skjønnhetsoperasjoner så fort plastisk kirurgi blir et tema i media, men en stor del av operasjonene faller inn under begrepet rekonstruktiv kirurgi. Den type kirurgi utføres for eksempel for å lage et nytt bryst etter brystkreft, bygge opp ansikt etter en skade eller sykdom, eller ny hud etter en omfattende brannskade.

Plastisk kirurgi er all kirurgi der man former eller flytter vev. Plastisk kirurgi kan deles inn i to grener: Rekonstruktiv kirurgi og kosmetisk kirurgi.

Ved kosmetisk kirurgi forsøker man å forbedre utseendet uten at det foreligger en medisinsk grunn til å operere. Noen eksempler på det er å stramme opp hud i ansiktet, fjerne hud over øyelokkene, løfte hengende bryster og å forstørre bryster med proteser.

Ansiktsløft

Ved å ta et ansiktsløft, løftes kinnområdet, huden langs kjevekammen strammes, og huden på halsen løftes og strammes. Det er med andre ord den nedre delen av ansiktet som strammes.

Ansiktsløft kan kombineres med andre inngrep for å fremheve et mer ungdommelig utseende.

Panneløft

Har du øyebryn som er tunge og gir et hudoverskudd over øyelokkene? Da egner du deg godt for panneløft.

Neseoperasjon / neseplastikk

I en kosmetisk neseoperasjon vil nesens støttende strukturer, ben og brusk forandres. Ofte brukes brusk fra nesen eller øret til å forsterke og forandre elementer av reisverket (strukturen). 

Dette er de vanligste grunnene til at folk oppsøker plastikkirurg med et neseproblem:

  • Flat og bred nese (kan være etter en skade)
  • Knekk på neseryggen
  • Misfornøyd med nesetippen
  • Utpreget oppstoppernese
  • For stor/liten nese
  • Skjev nese
  • Voluminøs nesetipp

Fettsuging

Fettsuging er en metode innen plastisk kirurgi som fjerner lokale ansamlinger av fett på utsatte områder som mage og utside lår. Det er viktig å forstå at fettsuging ikke er en slankemetode, og det er personer med normalvekt som egner seg best for fettsuging.

Kvinner etter en fødsel kan oppleve at huden på magen blir løs og ikke like elastisk som før. Da vil fettsuging ikke hjelpe og en bukplastikk (mageplastikk) må til for å stramme opp løshuden. Det er et inngrep som fjerner løs hud og fettansamlinger på magen. De fleste som oppsøker en plastiskkirurgisk klinikk med dette problemet, er ofte personer som har hatt en vektnedgang, gjennomgått en graviditet eller har arr som gir uheldige folder på magen.

Brystløft

Et brystløft vil gjøre brystene høyere og strammere og i tillegg får de en rundere og finere fasong. I noen tilfeller vil brystløft med silikonprotese gi det aller beste resultatet.

Tunge øyelokk

Mange får økt hudoverskudd på øvre øyelokk etterhvert som de blir eldre. Dette skyldes mindre elastisitet i huden og at pannen og øyebrynene siger ned og fettvevet som støtter opp huden over øynene blir borte. Sammen fører dette til at man får forsterket foldingen av huden på øyelokkene. En øyelokkoperasjon vil bedre dette. Etter denne typen inngrep ser du opplagt ut og du vil ha et mer våkent blikk. Får du operasjonen på medisinsk indikasjon dvs at sidesynet er påvirket, kan du i tillegg få en sykemelding.

Poser under øynene

Å ha poser under øynene bidrar også til at du ser trøtt og uopplagt ut. Poser under øynene er fettposer som kan fjernes ved hjelp av en nedre øyelokkoperasjon. 

Brystreduksjon

Mange sliter med å bære tunge bryster, og smertene kjennes ofte i nakke og skuldre. Brystreduksjon er en kirurgisk operasjonsmetode der hud og brystvev fjernes samtidig som brystene løftes til en høyere posisjon. En brystreduserende operasjon kan både bli dekket av staten og gi rett til en sykemelding.

Rumpeforstørrelse med eget fett (rumpeløft)

Det vil si at vi tar fett fra et uønsket område på kroppen (for eksempel mage og lår), og injiserer det i de områdene på baken der du vil ha mer volum.

Gynekomasti

En gynekomasti operasjon gjøres ved at kirurgen fjerner brystkjertelvev og fjerner fett ved hjelp av fettsuging. Av og til kan det også være nødvendig å fjerne hud, vanligvis etter stor slanking. Dette er et av de vanligste plastikkirurgiske inngrepene hos gutter og menn.