Halsløft

Dr. Busch, MD

16. desember 2020

Huden på halsen blir løsere og slappere etter hvert som vi eldes. Noen får i tillegg få uønskede fettansamlinger på halsen og under haken. Det finnes forskjellige behandlingsformer for dette. Fettsuging på haken gir normalt sett enda løsere hud hvis huden allerede er noe løs og et trådløft gir bare en kortvarig effekt. Et ansiktsløft gir noe effekt på halsen, men har liten effekt på båndene som dannes på halsen av den overladiske halsmuskelen.

Kirurgisk metode

Halsløft er altså en kirurgisk metode for å korrigere løs hud på halsen og muskelstrenger under haken. Dette inngrepet gjøres ofte samtidig med en facelift fordi de fleste har løs hud også i ansiktet. Gjør man bare et halsløft hos de som har mye hud, vil det bli et hudoverskudd foran øret som må korrigeres. Har du derimot relativt stram hud i resten av ansiktet, kan det gjøres et isolert halsløft.

Et halsløft kan gjøres både enkelt og avansert. Det er utgangspunktet ditt som bestemmer hvilken metode du egner deg for. Er du en person som har mye løs hud på halsen, vil det være nødvendig med et mer omfattende halsløft. I noen tilfeller kan det fjernes hud under haken alene, men det gir ofte et synlig arr, og er derfor sjeldent eller aldri en anbefalt metode.

Arrene legges inne i øret, bak bruskbiten foran øret, rundt øreflippen, i folden bak øret og inn i behåret del av hodebunnen. I tillegg legges det et lite arr under haken.

Slik utføres et halsløft

Som regel utføres operasjonen i lokalbedøvelse og dyp søvn eller i narkose. Ofte fettsuger kirurgen først litt under haken. Deretter legges det snitt foran og bak øret og eventuelt under haken. Da vil huden løsnes fra underlaget og halsmuskelen strammes. Huden lukkes med sting som går ut av seg selv, og i tillegg settes det små metallklips i en behåret del av hodebunnen som vanligvis fjernes etter omkring 10 dager.

Etter operasjonen

Ofte er man litt hoven i rundt to uker etter denne operasjonen, og det vil være varierende grad av blåmerker som forsvinner i løpet av de to ukene.

Du vil være nummen i huden etter et halsløft, men dette er vanlig. Det er som regel lite smerter etter dette inngrepet.

Komplikasjoner

Blødning

En blødning som krever reoperasjon etter en halsløftoperasjon, skjer sjeldent. Får du likevel en blødning, vil det normalt sett ikke påvirke sluttresultatet.

Infeksjon

Det er sjelden en infeksjon oppstår etter dette inngrepet, og alle forbehandles med antibiotika.

Nekrose

Deler av huden kan få nedsatt blodsirkulasjon slik at man får et åpent sår, men dette er er en sjelden komplikasjon.

Nerveskade

Å få en nerveskade etter denne operasjonen er også sjeldent, og er vanligvis forbigående hvis det skulle oppstå.