Laserbehandling
Dr. Busch, MD
10. januar 2021
Har du et ønske om en jevnere hud? Da er laserbehandling et godt alternativ for deg.
Kjemiske peelinger eller laser kan behandle solskader og aldersforandringer i huden i ansiktet. Ved laser er det lett å styre dybden av skaden, og det er selvfølgelig en fordel i forhold til kjemiske peelinger hvor det er vanskeligere å vite hvor dypt behandlingen går. Laser brukes for å redusere som rynker og pigmentflekker, behandlingen gir også en generell hudforbedring.
Hvordan virker en CO2-laser?
Fra laseren sendes små lyspulser mot huden med en bestemt energimengde. Dette bidrar til at det ytterste hudlaget blir skadet og delvis skaller av. Når lyspulsene passerer over samme området flere ganger, kan man gå dypere ned i huden slik at ønsket dybde i lærhuden nås.
Hvordan virker en fraksjonert laser?
Denne laseren lager et rutenett i huden slik at bare deler av hudoverflaten påvirkes. Det gjør at huden tilheler raskere, rekonvalesenstiden forkortes, og pigmentforandringer er sjeldnere. Begge laser-typene påvirker underhuden som gjør at du får nydannelse av collagen og elastiske fibre som gjør at du får en betydelig bedre hud. Denne effekten merkes vanligvis i løpet av 6-8 uker etter behandlingen.
Hvilke hudtyper egner laserbehandling seg for?
Har du en lys hudtype, egner du deg best for laserbehandling da mørkere hudtyper kan få pigmentforstyrrelser i huden.
Hvilke områder egner laserbehandling seg for?
Laser brukes til hele ansiktet og ofte behandler vi med CO2-laser rundt munn og under øynene. En laserbehandling vil ha liten effekt på løs hud i ansiktet, kun på hudoverflaten.
Laser i kombinasjon med andre inngrep
Laserbehandling kan gjøres i kombinasjon med andre inngrep i ansiktet som ansiktsløft, halsløft, panneløft, midtansiktsløft og fettransplantasjon.
Slik foregår behandling med laser
Laserbehandling kan utføres med ren lokalbedøvelse under øynene og rundt munnen, men som regel utføres laserbehandlingen i narkose, spesielt hvis hele ansiktet behandles eller det gjøres i kombinasjon med andre inngrep. Behandlingen varer mellom 10-30 minutter. Laserhodet sender et lysfelt mot huden slik at det er lett og se hvor den skyter, og når kirurgen trykker på en pedal, skyter maskinen laserstråler i et bestemt mønster med en bestemt energi. Noen deler av huden flasses av, og området kan behandles flere ganger etter hvor tykk huden er og hvor dypt hudforandringene går.
Etter behandlingen
Den første uken er det viktig å holde huden myk hele tiden, dette gjøres ved å smøre et tynt lag med hvit vaselin på huden. Du skal smøre inn huden så fort du kjenner at den holder på å tørke ut. Det kan hende at du må stå opp 1-2 ganger om natten for å smøre inn huden på området som er behandlet.
Huden ikke er steril, så du kan dusje den første dagen og vaske håret og ansiktet i lunket vann med en mild såpe.
Etter 7-9 dager er huden vanligvis tilhelet, og den skal da være rød og glatt, og det er ikke lenger noen sår som væsker. Du må være forsiktig med å soleksponere det laserbehandlede området de første 3 månedene. Bruk minst faktor 50 og unngå solen så langt det lar seg gjøre. Bruk solbriller, solhatt og sitt med ryggen mot solen. Unngå tur på høyfjellet, ved sjøen eller til varmere strøk.
Bivirkninger / komplikasjoner til laserbehandling
Rødhet etter laserbehandling
Det er vanlig med rødhet som vil vare i 3 måneder etter laserbehandlingen. Rødheten tiltar ved stress, fysiske aktiviteter, alkohol og varme. Dette er vanlig og vil avta og forsvinne etter hvert.
Kløe etter laserbehandling
Kløen vil skyldes histaminfrigjøring og er vanlig i 1-2 uker etter laserbehandlingen. Et godt alternativ er å bruke antihistaminer som for eksempel Zyrtec.
Brune flekker etter laserbehandling
Du opplever brunpigmentering i deler av det laserbehandlede området dersom du er uforsiktig med soleksponeringen. Normalt sett forsvinner dette av seg selv, men noen ganger kan det være nødvendig å bruke en blekekrem som inneholder Hydroquinon.
Hvite flekker etter laserbehandling
Det kan oppstå områder i huden uten pigmentering, dersom kirurgen har gått dypt i lærhuden under behandlingen.
Infeksjon etter laserbehandling
En sjelden gang kan man få en infeksjon i huden, dette til tross for at du forbehandles med antibiotika. Da vil du måtte bruke en ny type antibiotika. Så lenge du har tatt Valtrex (antiviralt legemiddel) på forhånd, er det meget sjeldent at det oppstår et herpes-utbrudd.
Milier etter laserbehandling
Noen pasienter kan få små hvite talgcyster på 1 mm i huden, men dette vil forsvinne etter 2-3 uker.
Akne (kviser) etter laserbehandling
Noen kan få kviser etter en laserbehandling. Dette skyldes ofte at du har smurt med et for tykt lag med vaselin. Det behandles med å gå over til apobase, Dermovat med Chinoform og eventuelt Dalacin.
Kategorier
Se dagens priser på plastiskkirurgiske tjenester på PK1.no