Armplastikk

Dr. Busch, MD

17. februar 2021

Armplastikk er en kirurgisk metode som handler om å stramme opp overarmene ved hjelp av å fjerne overflødig hud og fettvev.

Hva er armplastikk?

Som nevnt er armplastikk en operasjon som går ut på å fjerne overskuddsvev på overarmen. Grunner til dette kan være uproporsjonale fettvevsansamlinger eller stort hudoverskudd. Dette kan komme med økende alder eller ved større vekttap.

Enkelte ønsker en kosmetisk endring, det vil si at de er misfornøyde med utseende av overarmene. Andre ganger kan for stort hudoverskudd gi plager som vanskeligheter med tilpasning av klær, irritasjon og ubehagelig lukt når hud ligger mot hud. Ofte har pasientene som henvender seg med et ønske om korreksjon av overarmer, gjennomgått slankeoperasjon eller slanket seg betydelig uten operasjon. Inngrepet går ut på at man fjerner et ellipseformet område på innsiden eller baksiden av overarmen.

Armsplastikk kombinert med fettsuging

Det er vanlig å gjøre armplastikk sammen med fettsuging av overarmen. Det er ikke nødvendig hos tynne personer som har lite underhudsfett. Noen har lite hudoverskudd, men en uproporsjonal fettansamling, spesielt på baksiden og i underkant av overarmen. Dersom hudkvaliteten god, det vil si lite strekkmerker og kraftig hud med god elastikk, kan fettsuging uten annen kirurgi i enkelte tilfeller være en god behandling. Hudoverskudd opererer vi bort for å få et godt resultat.

Arrenes plassering

Arrene etter en armplastikk strekker seg fra armhulen til albuen. Arrenes plassering vil bli på innsiden av overarmen, på den måten er de ikke synlige når armene henger ned langs siden. Arr etter armplastikk kan bli kraftigere enn arr etter andre plastikkirurgiske inngrep. Årsaken til dette er at de går på tvers av hudens naturlige rynkeretning. Det er mulig å forebygge dette ved å ikke stramme huden for mye. Etter operasjonen vil alle arr være røde, dette er normalt. Mellom 3-12 måneder vil arrene blekne og vil etter hvert bli hvite. De fleste arr på overarmen vil fremstå som bleke streker.

Kroppsvekt

Det anbefales ikke at denne operasjonen gjennomføres før du har en stabil vekt. Går du vesentlig ned i vekt etter inngrepet, vil huden på overarmen blir noe løsere. Planlegger du å slanke deg, bør det gjøres før du kommer til undersøkelse.

Nikotin

Nikotin må ikke benyttes verken to uker før operasjonen eller to uker etter. Dette fordi nikotin reduserer blodsirkulasjonen til huden. Hvis blodsirkulasjonen blir forstyrret, vil det øke risikoen for infeksjoner, sårproblemer, stygge arr og kan i verste fall forårsake store hudskader.

Resultat

Det brukes mye tid på å kartlegge dine forventninger til resultatet i forbindelse med forundersøkelsen. Resultatet vil variere med utgangspunktet. Kirurgen bruker bildeeksempler for å forsøke å gi deg et mest mulig realistisk inntrykk av hva slags resultat som er mulig få til hos deg. Vanligvis vil alt unaturlig fettvevsoverskudd og/eller hudoverskudd bli fjernet. Den gjenværende huden strammes jevnt opp. Strekkmerkene som er utenfor hudområdet som fjernes vil fortsatt være tilstede. I enkelte tilfeller kan arret bli tykt og stå litt ut. Dette bedrer seg over tid, men det kan imidlertid ta opptil 6 måneder. Skulle det ikke rette seg spontant kan man gjøre mindre korreksjoner i lokalbedøvelse.

Før operasjonen

Før operasjonen må du være frisk og vi må vite om eventuelle ledsagende sykdommer som vi må ta hensyn til under og etter operasjonen.

På operasjonsdagen dusjer du og vasker kroppen med Hibiscrub såpe. Unngå å smøre deg med fuktighetskrem eller bruke sminke og neglelakk. Alt av ørepynt, smykker og piercing må du ta av. Du må faste i minst 6 timer før inngrepet. Det betyr at du ikke kan drikke eller spise i dette tidsrommet.

Du bør ha sluttet med blodfortynnende medisiner på forhånd. Hvis du bruker slike medisiner, må du avtale med klinikken om og når du skal slutte med dem. Du kan heller ikke ta tran eller Omega-3, minst 10 dager før da disse øker blødningsrisikoen. Unngå også Ibux, Napren eller andre medisiner i denne gruppen samt A,D, E- og K-vitamin.

Operasjonen

Operasjonen gjøres i kombinasjon av lokalbedøvelse og dyp søvn eller i full narkose. Det legges inn en liten plastnål som plasseres i en blodåre på håndbaken eller eventuelt i albuefolden. Du vil få beroligende medisiner via nålen før inngrepet. Videre vaskes hele operasjonsområdet med desinfiserende væske og dekkes det med sterile duker. Deretter starter operasjonen med at det settes lokalbedøvelse i operasjonsområdet. Det gjøres vanligvis fettsuging før snittene legges i huden svarende til huden på innsiden av overarmen. Hudoverskuddet fjernes, og huden lukkes med sting som går bort av seg selv. Til slutt legges det på kirurgisk tape, absorberende bandasjer og elastisk bind fra håndleddet til armhulen.

Etter operasjonen

Kompresjonsplagg

Etter inngrepet er sårene dekket med kirurgisk tape. Over tapen er det absorberende bandasjer og elastisk bind. Disse taes av etter 1-2 dager, og du kan da dusje igjen. Den innerste kirurgiske tapen må fortsatt sitte på. Deretter tar du på deg et kompresjonsplagg. Denne skal du bruke kontinuerlig i 3-4 uker etter operasjonen.

Like etter operasjonen vil overarmene føles ubehagelig stramme. Årsaken til dette er hevelse som oppstår under operasjonen. Dermed vil det være vanskelig å gjøre de samme bevegelsene som du er vant med. Det blir ubehagelig å stramme musklene i overarmene og bevegelsene i skulder og overarm er redusert. Hevelsen reduseres gradvis i løpet av den første uken. Husk å ta hensyn til ubehaget og unngå bevegelser som øker smertene. Enkelte vil oppleve at hender og fingre hovner opp. For å forhindre dette legger du armene på to store puter slik at de er hevet over hjertehøyde og gjør knipeøvelser med fingrene. Dette gjør at hevelsen går raskere ned, og du vil få mindre ubehag. Når du sitter i ro, er det lurt å plassere armene så høyt som praktisk mulig.

Det anbefales at du holder deg innendørs og at du holder armene høyt og i ro de to første dagene etter operasjonen. Du bør ta det med ro i den første uken etter operasjonen, gjerne lengre dersom du har en fysisk tung jobb.

Sykemelding: Du har krav på sykemelding dersom du har gjort armplastikk på bakgrunn av medisinske forhold. Hvor lang sykemelding du får er avhengig av ditt eget arbeid, og hvor omfattende operasjonen har vært. 1-3 uker er vanlig sykemeldingstid.

 

Komplikasjoner etter armplastikk

Blødning

Det er vanlig at det blør noe fra sårkantene etter operasjonen. Det er imidlertid ikke gunstig om det samler seg blod under huden. Da får du i så fall en kraftig hevelse, vanligvis på den ene siden. Dette kan også føre til prikkinger i fingre og / eller nedsatt følsomhet. Da bør du ta kontakt direkte med kirurgen. Er det utført fettsuging i forbindelse med armplastikken vil det som regel komme litt mer sårvæske i bandasjen første døgnet. Dersom bandasjene er veldig fuktig dagen etter inngrepet, kan det være lurt å fjerne dem, men den innerste tapen fjernes ikke. Ta på kompresjonsplagg og legg nye kompresser på såret.

Infeksjoner

Det er uvanlig å oppleve infeksjoner etter armplastikk. Skulle det forekomme, vil det inntreffe etter 5-10 dager etter operasjonen. Økende hevelse og smerter, rødhet i huden, feber, frysninger og økende væsking fra sårkantene kan være symptomer på infeksjon. Alle forbehandles med antibiotika for å redusere risikoen for infeksjoner. Antibiotika skal også være en tilstrekkelig behandling dersom en infeksjon skulle oppstå. I området opp mot armhulen er det hårsekker og svettekjertler, og her vil ikke bli helt rent til tross for en grundig desinfeksjon før operasjonen. Derfor er det ikke uvanlig med noe forsinket sårtilheling i dette området, og såret kan væske litt.

Følsomheten i huden nær operasjonsarret

Følsomheten i huden nær operasjonsarret på innsiden av overarmen kan bli noe nedsatt etter denne operasjonen, dette er normalt. I få tilfeller kan behandlingen også påvirke hudnerver som går gjennom operasjonsområdet. Dette kan føre til nedsatt hudfølsomhet i nære områder, men er som regel et forbigående fenomen. I de aller fleste tilfeller vil dette bedres i løpet av av 12 måneder etter inngrepet.

Sideforskjeller

Så og si alle pasienter har sideforskjeller i operasjonsområdet før operasjonen, dette er ikke uvanlig. Det vil imidlertid være noe mindre sideforskjell etter operasjonen. Årsaken til dette er at vi behandler biologisk materiale med ulik elastisitet, det finnes heller ikke helt eksakte metoder som er praktisk anvendbare ved planlegging av dette inngrepet.

Arr etter armplastikk

Det kan i noen tilfeller oppstå unormal arrdannelse i operasjonssåret. Arret modnes over tid. Arret vil være tykt, stivt, rødt og kløende unormalt lenge etter operasjonen.