Arr

Dr. Busch, MD

17. februar 2021

Det er flere pasienter om sitter med spørsmål rundt arr etter plastisk kirurgi og er opptatt av at arrene skal bli så pene som mulig. Enkelte får mindre pene arr, ofte på grunn av genetisk disposisjon.

Det vi også vet, er at det er noen områder på kroppen der arrene blir mindre pene. I ansiktet blir som regel arrene penere jo eldre man er.

Best mulig resultat

Det er noen forutsetninger som må være oppfylt for at man skal få pene arr.

Det gjelder å unngå spenning i huden under tilhelingen.  Det gjør at sårkantene ikke prøver å dra seg fra hverandre, og det øker sannsynligheten for at arrene blir smale og tynne. En annen viktig forutsetning er at såret ikke blir infisert. Dersom såret blir infisert, vil det tilhele langsommere med bredere og tykkere arr som resultat.

En annen viktig faktor er den kirurgiske teknikken og korrekt valg av trådmateriale for å få et godt sluttresultatet. Det vi vet er at sårene kan falle sammen akkurat i arret, dette gjør at det blir et lite innsøkk i dette området.

Sys det på en måte som gjør at sårkantene heves, vil det gi det beste resultatet. Huden strekkes ut gradvis, og arret vil til slutt ligge i nivå med vevet rundt.

Dersom det sys med sting i dypet som forsvinner av seg selv, kan sårkantene holdes på plass. Sårkantene har en tendens til å gli fra hverandre og samtidig danne brede arr.

Til slutt kan det sys med sting som enten fjernes etter en uke eller som kan ligge skjult under huden over lengre tid.

Ved operasjoner i ansiktet, bør stingene tas etter en uke. Dette fordi stingmerkene da ikke blir synlige. Av og til brukes metallklips i huden siden det kan dette korte ned operasjonstiden betraktelig, og disse er viktig å fjerne tidligere for å unngå arr etter klipsene.

Når trådene er fjernet, vil arret vanligvis se pent ut. Deretter kommer en fase hvor arret blir rødt og kan reise seg opp fra underlaget. I denne fasen er det lurt å ha et lett trykk på arret, på den måten får ikke arret muligheten til å utvikle seg.

Det kan være lurt å bruke Micropore-tape som behandling, dette fås kjøpt på apoteket. Her kan man gjerne bruke hudfarget tape. La tapen sitte på i 10-12 dager, eller bytt den ut tidligere hvis den skulle bli skitten. Man kan dusje med tapen på.

Et alternativ er silikontape. Denne vil nok i større grad hindre utvikling av tykke arr.

Arret vil gradvis begynne å å blekne og blir som regel til en hvit strek etter 1-2 år.

I enkelte tilfeller blir ikke arrutviklingen slik både pasienten eller kirurgen håpet på. Ofte vil det bli en uheldig arrdannelse ved en infeksjon. Arrene kan imidlertid ofte korrigeres når de har roet seg ned.

Hypertrofiske arr

Hypertrofiske arr kategoriseres som arr med unormalt mye arrvev. Disse er brede, hever seg over overflaten og er røde. Disse kan ofte klø og er noe skjemmende. Her kan en kompresjonsbehandling forsøkes.

Ved arr på hendene kan trange, spesiallagde hansker forsøkes. På resten av kroppen kan trange spesialsydde klær brukes. Dersom det bare er et lite området, kan dette behandles med en silikonbandasje.

Silikonbandasjen legger man rett på arret og gir da et svakt trykk mot huden som gjør at arret gradvis blir mindre. Enkelte ganger kan det også settes steroider (kortison) inn i arret. En ulempe med dette er at huden kan falle sammen. Da vil det bli et lite søkk der arret var.

Hypertrofiske arr vil vanligvis forsvinne av seg selv innen 2 år.

Keloide arr

Keloide arr er de mest alvorlige arrene og er vanskelig å behandle. Disse arrene hever seg veldig mye og ser ut til å infiltrere huden. De er røde i starten, men bleknes over tid.

Grunnen til en dannelse av disse arrene er dels genetiske. Det kan også skyldes at enkelte danner mer av en bestemt undergruppe collagen i arrene. Da kan man oppleve å få store arr etter for eksempel et lite sprøytestikk eller hull i ørene. Opplever du slike arr, er det veldig viktig at du sier ifra til legen din om dette.

Behandlingen av keloide arr er krevende. I utgangspunktet forsøker man med steroidinjeksjoner i arret. Man kan også fjerne arret, sette steroidinjeksjoner og deretter behandle med stråling. Strålingen gjøres bare på Radiumhospitalet i Helse Sør-Øst.

Det er også mulig å fjerne keloidarret og legge på et hudtransplantat før man benytter stråling dersom arret strekker seg over et større område.

Arr etter plastisk kirurgi

Arr etter plastisk kirurgi  blir normalt sett pene, men det er avhengig av hvor på kroppen arrene befinner seg og hvilken hudtype man har. Mørkhudede har en noe økt sjanse for å få tykke og klumpete arr.

I områder på kroppen hvor huden er tykk og stram blir arrene ofte bredere, rygg og skuldre er eksempler på dette. I ansiktet er huden tynn og elastisk, da blir ofte arrene penere. Sårkantene løftes når man syr, på den måten blir det mindre stramt i selve såret og arret blir så smalt som mulig. Det medfører imidlertid at arret er noe hevet i 4-6 uker, deretter glattes det ut.

Når det har gått 6 uker, blir arrene rødere og denne fasen varer gjerne i opptil 9 måneder før arret blekner. Unngå å eksponere arret for sol i denne fasen for å unngå pigmentering (mørk hudfarge) i arret.

Arrenes plassering ved armplastikk

Med armplastikk har man som formål å stramme opp overarmene ved å fjerne overflødig hud og fettvev. Inngrepet gir de fleste et arr som strekker seg fra armhulen til albuen. Arrene plasserer man på innsiden av overarmen, på den måten blir de ikke synlige når armen henger rett ned. Noen foretrekker å ha arrene under overarmen når den strekkes ut. Da vil noe av arret kunne ses bakfra når armen holdes inntil kroppen.

Disse arrene kan bli kraftigere enn arr etter andre plastikkirurgiske operasjoner. Det skyldes at disse arrene går på tvers av hudens naturlige rynkeretning. Dette kan til en viss grad forebygges ved å unngå å stramme huden for mye. Det er normalt at alle arr er røde like etter operasjonen. De vil imidlertid blekne etter 3-12 måneder og blir til slutt hvite. Bredden på arrene varierer fra person til person, men moderne kirurgisk teknikk gjør det mulig at de fleste arr på overarmen blekner og fremstår som hvite streker.

Arr ved neseoperasjon

Man kan operere nesen med snitt på innsiden av neseboret slik at det ikke blir synlige, utvendige arr. Skal man gjøre mer med nesen legger man et lite snitt i nedre del av neseskilleveggen. Arret vil så og si bli usynlig.

Arr etter brystløft

Plasseringen av arr etter et brystløft ligner mye på arr etter en brystreduksjon. Disse vil alltid bestå av et sirkulært arr omkring brystvorten. De fleste vil også få et arr mellom det runde arret rundt brystvorten og folden som er under brystet. Det vil vanligvis også bli et kort arr i denne folden.

De vil imidlertid blekne etter 3-12 måneder og blir til slutt hvite. Bredden på arrene varierer fra person til person, men moderne kirurgisk teknikk gjør det mulig at de fleste arr på overarmen blekner og fremstår som hvite streker.

Arr ved fettsuging

Man får svært lite arr etter en fettsuging. Man etterlater 3 mm lange arr på de stedene man går inn for å hente ut fett. Arrene er ofte lite synlige.

Ved brazilian butt lift tar man ut fett fra områder hvor pasienten ønsker mindre fett før man injiserer det i rumpen. Her får man svært lite arr.

Arrenes plassering ved lårplastikk

Løs hud strammes på innsiden av låret ved lårplastikk. De fleste vil få et arr som strekker seg fra øverst på innsiden av låret til halvveis ned på innsiden av låret. Ved mer omfattende hudoverskudd kan det være nødvendig å fjerne hud til nedenfor kneet også. Arrenes plassering er på innsiden av låret og plasseres på den måten at de ikke er synlige når man står med benene sammen. Arrene på innsiden av lårene er vertikale og kan bli kraftigere enn arr etter andre plastikkirurgiske inngrep, dett skyldes at de går på tvers av hudens naturlige rynkeretning. Dette kan til en viss grad forebygges ved å unngå å stramme huden for mye. Det er normalt at alle arr er røde like etter operasjonen. De vil imidlertid blekne etter 3-12 måneder og blir til slutt hvite. Bredden på arrene varierer individuelt fra person til person, men moderne kirurgisk teknikk gjør det mulig at de fleste arr på overarmen blekner og fremstår som hvite streker.

Arr etter mageplastikk

Arr etter en mageplastikk vil ligge skjult under trusekanten, og det blir i tillegg et lite arr rundt navlen. I enkelte tilfeller kan man oppleve unormal arrdannelse i operasjonssåret. Arret vil modnes på sikt, men langsomt. Dette vil pasienten merke ved at arret er tykt, stivt, rødt og kløende unormalt lenge etter inngrepet.

Arr ved øyelokksplastikk

Arrene etter en øyelokksplastikk blir så og si usynlige etter en periode. Poser under øyne kan behandles med snitt i slimhinnen i nedre øyelokk som ikke fører til noen arr.

Arr etter gynekomasti-operasjon

Her fjerner kirurgen fett og brystkjertel hos menn med brystutvikling. Det utføres vanligvis fettsuging først, fettsugingen etterlater 3 mm lange arr ved siden av brystet før kjertelen i nedre kant av brystvorten fjernes. Arret ved brystvorten ligger i overgangen mellom det røde området rundt areola og huden, dette vil ofte være være svært lite synlig.