Gynekomasti

Dr. Busch, MD

16. januar 2021

Gynekomasti betyr mannlig brystutvikling. Operasjonen er et kirurgisk inngrep der brystkjertelvev, fettvev og av og til hud fjernes.

Noen menn opplever store bryster som et sosialt problem. Selv om det er flere grunner til denne utviklingen, er det vanligvis en hormonell årsak. I tillegg til normale hormonforandringer i pubertet og aldring, kan brystutvikling også komme etter bruk av anabole steroider.

Vekt i forbindelse med gynekomasti

Man bør ha hatt en stabil vekt de siste 6 månedene før man gjennomgår denne operasjonen. Brystene forandrer seg i takt med kroppsvekten.

Før operasjonen

Pasienten må ikke røyke fire uker før operasjonen eller to uker etter. Dette fordi nikotin nedsetter blodsirkulasjonen til huden og brystvevet. Hvis blodsirkulasjonen blir nedsatt, vil det øke risikoen for infeksjoner, sårproblemer, stygge arr og redusert følsomhet i brystvorten.

Du må faste i minst 6 timer før operasjonen. Du kan ta dine faste medisiner og medisiner som du har fått av klinikken med vann, inntil 1 time før operasjonen.

Operasjonen

Kirurgen starter med å markere operasjonsområdet. Du blir fulgt inn til en operasjonsstue der du vil møte operasjonsteamet som består av en narkoselege, en narkosesykepleier og en operasjonssykepleier. Du vil bli overvåket under hele operasjonen slik at det hele tiden er trygt. Kirurgen setter lokalvedøvelse i brystet før operasjonen begynner. Ofte gjøres det først en fettsuging. Som regel vil et område med kjertelvev sentralt bli stående igjen. Denne kjertelklumpen fjernes gjennom et lite snitt i nedre kant av brystvorten. Huden sys med sting som løses opp av seg selv. Operasjonen varer mellom 1 og 1,5 timer.

Av og til legges det dren som fjernes dagen etter. Dette gjøres for å unngå blodansamling I brystet.

Komplikasjoner som kan oppstå

Komplikasjoner er ikke hyppige ved gynekomastioperasjon, men som ved all kirurgi er det mulig.

Sårinfeksjon

Infeksjon i såret oppstår sjeldent ved dette inngrepet. Det er vanlig å forbehandle pasientene med antibiotika før operasjonen.

Blødning

En blødning skjer hos ca 1 av 100. Dersom det skulle oppstå, kreves det vanligvis en reoperasjon.

Ujevnheter

Noe ujevnheter i brystet etter en operasjon kan oppstå, og vil som regel være vanskelig å rette på. Sideforskjeller kan sees etter operasjonen, men dette skyldes vanligvis at det var sideforskjeller før operasjonen.

Følelsen

Følelsen i brystvortene kan bli nedsatt permanent eller midlertidig. De aller fleste vil ha følelse i brystvortene etter inngrepet, dersom man ikke har det kommer følelsen vanligvis tilbake innen 12 måneder.