Hudsvulster

Dr. Busch, MD

5. februar 2021

Det finnes mange typer hudsvulster. Her kommer litt informasjon om noen av dem.

Husk at det er viktig at du kontakter lege for undersøkelse og eventuell behandling hvis du har fått en ny hudforandring.

Godartede svulster

Pigmentnevus

På norsk heter dette føflekker. Noen personer har veldig mange føflekker i varierende størrelser. Dette er ikke farlig, men hvis de forandrer seg i størrelse, form eller klør, er det nødvendi å oppsøke en lege. En hudlege vil bruke et dermatoskop for bedre å se om dette er en forandring som bør fjernes eller ikke.

Aktinisk keratose

Dette er en hudforandring som er helt vanlig. Denne hudforandringen skyldes ofte langvarig soleksponering. Det er små tørre, flassende områder med litt rødme. Omlag 10 % av disse kan utvikle seg videre til spinocellulært carcinom som er en hudkrefttype. Aktinisk keratose kan behandles med kirurgi, men det vil etterlate arr.

Slike forandringer kan også fryses. En ny behandling utviklet av fotodynamisk behandling gir gode resultater når det gjelder suksessraten for svulstfjerning og det kosmetiske resultatet.

Ondartede svulster

Basalcellecarcinom

Dette er en hudsvulst som ofte er lokalisert i ansiktet. Den regnes egentlig som godartet da den ikke sprer seg til andre deler av kroppen. Denne hudsvulsten vokser imidlertid sakte, men gradvis vokser inn i omkringliggende vev.

Den deles gjerne inn i flere grupper:

Nodulære: Disse er som regel formet som en knute med noe som kategoriseres som en liten perlemorskant rundt seg og en voll med en liten blodåre.

Superficielle: Disse er flate og flassende.

Morfea: Disse har små utløpere under huden som gjør at svulsten trekker seg lenger ut enn selve hudforandringen. Dermed kan de være noe vanskeligere å behandle.

Plateepitelcarcinom

Dette er en svulsttype som er hissigere og kan spre seg til andre organer. De har vanligvis en skjellende overflate og gjør at man etterhvert får sår.

Malignt melanom

Dette kalles for en føflekksvulst. De er normalt sett aggressive og er oftest mørke med lysere partier.