Injeksjoner

Injeksjoner

Dr. Busch, MD

5. februar 2021

Injeksjoner og fillere

En injeksjon er en innsprøytning av væske som vanligvis inneholder et legemiddel. Dette sprøytes inn via en sprøyte og en kanyle.

En injeksjon kan settes intravenøst (i en vene), intradermalt (i huden), subkutant (under huden, i underhudsvevet) og intramuskulært (i en muskel).

Slik fungerer prosessen (Store norske leksikon)

Injeksjoner av legemiddel kan også være i ledd, intraartikulære injeksjon. En injeksjon tar ikke mer enn noen sekunder før det er gjort. Væskemengden som sprøytes inn er begrenset.

Injeksjoner mot rynker

I dag finnes det flere godkjente legemidler som kan sprøytes i mikroskopiske doser i ansiktsmuskler for å redusere linjer og rynker. Dette gir et mer avslappet ansikt. Injeksjonene egner seg spesielt til å behandle rynker mellom øyebryn, smilerynker eller pannerynker.

Behandlingen

Legemiddelet injiseres via en engangssprøyte med en meget tynn spiss. Det er svært sjelden pasientene synes behandlingen er ubehagelig, men de som ønsker det, vil få en bedøvelseskrem.

Effekt

Det vil som regel gå 3-4 dager før den synlige effekten vises og 7-10 dager for å se full effekt. Effekten vil som regel vare i 3-4 måneder, men kan i noen tilfeller vare i hele 6 måneder. Mange gjør behandlingen på nytt 2-3 ganger i året.

Hvem kan ikke behandles?

Det er en del pasienter som ikke kan eller bør behandles. Det kan være pasienter som bruker Marevan, personer som har aktive infeksjoner i ansiktet, gravide og ammende. Behandler vil alltid spørre om tidligere sykdommer, medikamenter og allergier ved første konsultasjon.

Komplikasjoner

Du kan oppleve litt hevelse og rødme like etter behandlingen. Dette går som regel tilbake innen 10 minutter og er en helt normal reaksjon. I noen tilfeller kan du oppleve ømhet og en liten blodutredelse på stikkområdet. Injeksjoner i pannen kan gi forbigående hodepine. I få tilfeller kan det oppstå svekkelser av nærliggende muskler. Dersom du får behandling rundt øynene, kan du oppleve svekkelse av en av musklene som løfter øvre øyelokk, dette kan vare i 1-2 uker.

Etter behandlingen

Du kan gå på jobb med en gang etter denne behandlingen, men mange ønsker gjerne å vente en dag. Unngå å røre området som er behandlet de første 3 timene. Unngå å ligge de første 3 timene og du bør ikke trene eller bruke badstue på behandlingsdagen. Det er vanlig å ta pasientene tilbake til kontroll etter 2-3 uker for å vurdere effekt og eventuelt gjøre justeringer.

Injeksjoner mot svette

Dersom du lider av overdreven svette, kan dette ødelegge flere sosiale situasjoner. Dette kan behandles med et medikament som blokkerer nervesignalene til svettekjertlene. Dette er en effektiv behandling mot overdreven svetting, spesielt i armhulene og hendene. Denne behandlingen har en langvarig effekt.

Behandlingen

Du vil få en bedøvelseskrem i armhulene eller hendene i ca 10 min. Deretter injiseres stoffet i mindre doser i huden i hele området. Her bruker man en engangssprøyte med en meget tynn spiss.

Effekt

Effekten vil som regel vare i 6-7 måneder, men i enkelte tilfeller i hele 12 måneder. Synlig effekt vises etter 4-10 dager etter behandlingen.

Hvem kan ikke behandles?

Gravide og ammende kan ikke behandles. Behandleren vil alltid spørre om tidligere sykdommer, medikamenter og allergier ved første konsultasjon.

Komplikasjoner

Like etter behandlingen kan man oppleve litt hevelse og rødme. Dette går som regel tilbake innen 10 minutter. Enkelte ganger kan man oppleve ømhet og en mindre blodutredelse på stikkområdet.

Fillere

Filler er en volumøkende gele som sprøytes inn under huden for å erstatte tapt volum i ansiktet, glatte ut rynker, gi fyldighet til leppene eller framheve ansikts-konturene.

Leppeforming

Fillere kan altså forme leppene, på den måten får de en penere form og mer volum.

Ofte er filleren tilsatt en lokalbedøvelse, men det er vanlig å bedøve huden med en bedøvelseskrem og nedkjøling. Området desinfiseres før geleen sprøytes inn med en engangssprøyte. Til slutt masseres området.

Langvarig effekt

Effektens varighet avhenger av hvilken filler som brukes og hvilket området som behandles. Noen fillere kan vare inntil 18 mnd, mens en behandling av leppene varer normalt i 4-6 måneder.

Hvem kan ikke behandles?

Personer som bruker Marevan, personer som har aktive infeksjoner i ansiktet, gravide og ammende behandles ikke. Du vil alltid få spørsmål om tidligere sykdommer, medikamenter og allergier ved første konsultasjon.

Komplikasjoner

Du kan oppleve noe rødme, hevelse og ømhet etter behandlingen, dette er imidlertid svært vanlig og vil forsvinne etter noen dager. Hevelsene kan vare litt lengre ved behandling av lepper og det er ikke uvanlig med blåmerker etter en fillerbehandling. Det finnes også andre komplikasjoner som er mer alvorlig, men det er veldig sjeldent.

Etter behandlingen

Du kan gå på jobb med en gang etter en slik behandlingen, men mange ønsker gjerne å vente en dag. Unngå å røre området som er behandlet den første dagen. Ikke gå ut dersom det er veldig kaldt eller det er sterk sol før hevelsen og rødmen har gått tilbake. Du kan bruke sminke dagen etter behandlingen. Det er vanlig med en kontroll etter 2-3 uker for å vurdere effekten av behandlingen og eventuelt gjøre justeringer.

Tanngnissing og muskelspenning

Tanngnissing kan medføre slitasje på tennene. Dette kan skje i enten søvn eller i anspente situasjoner. Tanngnissing kan også gi symptomer som ømhet i kjeven og hodepine. Overdreven bruk av tyggemusklene  kan i tillegg gi bredere underkjeve og et mer maskulint utseende. Tanngnissing behandles med muskelavslappende injeksjoner i tyggemuskelen.

Behandlingen

Stoffet blir injisert via en engangssprøyte med en meget tynn spiss. Svært få kjenner ubehag ved denne behandlingen.

Effekt

Effekten vil kjennes ved at man blir mindre anspent i kjeven samt at tanngnissingen reduseres, dette kjenner du som regel etter ca 1 uke. Behandlingen vil vises på tyggemuskelen etter ca 6-8 uker. Flesteparten tar behandlingen 2-3 ganger i året.

Hvem kan ikke behandles?

Gravide og ammende behandles ikke og behandleren vil alltid spørre om tidligere sykdommer, medikamenter og allergier ved første konsultasjon.

Skleroterapi

Mange lider av synlige blodårer på beina, dette kan kalles spindelvevsårer. Disse oppstår ofte under graviditet eller på grunn av arv. Disse årene kan være veldig synlige hos enkelte, men kan fjernes med skleroterapi.

Ved skleroterapi sprøytes et vevsirriterende stoff inn i eller rundt blodårene. Dette stoffet vil irritere åreveggene og samtidig gjør dem klebrige. Årene vil klappe sammen og blir deretter ødelagt. De fjernede årene har ikke noen funksjon for kretsløpet.

Behandlingen

Vi setter injeksjonene med en engangssprøyte med en meget tynn spiss, her er det ikke nødvendig med bedøvelse til tross for at man kan kjenne en svie i det injeksjonene settes. Man setter antall injeksjoner etter hvor mange blodårer som man ønsker behandlet, men de fleste trenger 3 ampuller eller færre.

Som regel trenger man 1-3 behandlinger med 4-6 ukers mellomrom.

Effekt

Du vil oppleve at årene først blir mer synlig, før du forsvinner mer og mer i løpet av 1-4 måneder. Effekten her er permanent, men det kan likevel danne seg nye blodårer.

Hvem kan ikke behandles?

Gravide og ammende behandles ikke, heller ikke personer med alvorlig diabetes. Du vil alltid få spørsmål om tidligere sykdommer, medikamenter og allergier ved første konsultasjon.

Komplikasjoner

Du kan oppleve noe rødme, hevelse, kløe og blåmerker etter behandlingen, dette er imidlertid svært vanlig. I tillegg kan lokale pigmentforandringer oppstå, disse er som regel forbigående, men det kan ta noen måneder før de forsvinner.

Etter behandlingen

Det er anbefalt å bruke støttestrømper både dag og natt i 24-48 timer etter denne behandlingen. Deretter kan du gå over til å bruke støttestrømper på dagtid i 2 uker. Unngå å sole deg eller bruke solarium de første dagene etter behandlingen. Du bør heller ikke trene hardt de første 2 dagene.