Brazilian buttlift

Dr. Busch, MD

16. januar 2021

Brazilian buttlift eller rumpeforstørrelse med eget fett er en plastikkirurgisk operasjon som har kommet de siste årene.

Rumpeforstørrelse med eget fett gjøres ved at rumpen forstørres samtidig som vi fjerner uønskede fettansamlinger andre steder. Dette er en kroppsformende operasjon.

Kirurgen fettsuger først de områdene der fettvevet skal fjernes, fettet renses så og settes inn igjen i baken med fettransplantasjonsteknikk. Hofter, rygg, lår og mage er de vanligste områdene som fettsuges ved denne operasjonen. Når kirurgen fettsuger hofter og rygg, vil pasienten få en smalere midje samtidig som rumpen forstørres, og det blir en mer timeglassformet figur.

Når fettes settes tilbake i baken, kan den formes og fylles i de områdene hvor du ønsker mer volum. Hvilke deler av bakenden som ønskes forstørret, vil kirurgen diskutere med pasienten om på forhånd.

Pasienten vil være i full narkose under denne operasjonen som vil vare i ca. 2-3 timer. Operasjonen gir overraskende lite smerter, og pasientene opplever mest ømhet i de områdene som er fettsugd. Det vil bli noen lite synlige arr på 3 mm etter fettsugingen.

Har du hatt vært i gjennom en stor vektnedgang som gjør at du har fått et hudoverskudd på rumpen, kan du egne deg bedre for et seteløft enn en rumpeforstørrelse.

Hvem egner seg for rumpeforstørring?

Du bør ha en normal vekt og samtidig ha nok fettvev som kan flyttes. Er du for tynn vil det være vanskelig å få nok fettvev. Dersom du er overvektig, vil det være vanskelig å få et godt resultat samtidig som det er en økt risiko for komplikasjoner.

Pasientenene bør holde en stabil vekt for et varig resultat etter et brasiliansk rumpeløft. Skulle du gå ned i vekt etter operasjonen vil rumpen bli mindre, går du derimot opp i vekt, vil rumpa bli større.

I etterkant av operasjonen

Det er viktig at det opererte området får ro etter operasjonen, på den måten får fettet gro og du oppnår et godt resultat. Med andre ord bør pasienten ikke ligge på ryggen eller sitte på baken de første 2 ukene etter inngrepet. Du kan likevel sitte på kanten av en stol eller bruke en pute oppå stolen, slik at belastningen kommer på baksiden av lårene. Du kan røre deg som normalt i forhold til å gå og være i normal aktivitet etter et par dager, men trening bør du likevel unngå de første 4-5 ukene. Du kan oppleve blåmerker de første 2 ukene på baken og der du er blitt fettsugd. Det er viktig at du bruker kompresjonsplagg i minimum 3 uker på de områdene som er fettsugd for å få et godt resultat. Etter 3 måneder vil du se det endelige resultatet.

Rumpeforstørrelse med silikonimplantat

Rumpeforstørring kan utføres med silikonimplantat. Det har vært en del problemer med slike implantater, og fettransplantasjon har i stor grad overtatt. Problemer som har oppstått kan være infeksjon, innkapsling og forflytning av implantatet.

Komplikasjoner som kan oppstå

Komplikasjoner er sjeldent etter fettranplantasjon, men det har vært rapporter om fett som er kommet inn i store vener i rumpemuskulaturen. Teknikken er derfor endret slik at fettet i dag settes rett under huden der hvor det ikke er store blodkar. Etter en fettsuging kan det likevel forekomme ujevnheter i huden, asymmetri, og en forbigående nedsatt følelse i huden.