Svettebehandling

Dr. Busch, MD

5. februar 2021

Noen plages av unormalt mye svetting, mens enkelte svetter så mye at det blir et stort og ubehagelig problem i sosiale situasjoner.

Økt svetteproduksjon (hyperhidrose)

Denne lidelsen kjennetegnes av økt produksjon av svette i armhuler, håndflater eller på føttene.

Over hele kroppen har man svettekjertler. Det finnes som regel spesielt mange svettekjertler i armhulen, i håndflatene og i lysken. Kroppen kontrollerer temperaturen ved å avgi svette og svettekjertlene blir styrt av nervesystemet. Det dannes mer svette ved sterke impulser.

Behandling

Mange vil ha god effekt av aluminiumklorid roll on. Dette saltet tetter utførselsgangene til svettekjertlene og hindrer utskillelse av svette.

Hvis denne behandlingene ikke hjelper, kan man prøve følgende alternativ:

Toxiner

Injeksjon med toxiner kan brukes ved unormalt mye svette, men også til rynker. Toxiner gjør at signaloverføringen fra nervene til svettekjertlene hemmes slik at disse kjertlene produserer mindre svette.
Behandlingen er ikke permanent, og man må regne med en ny behandling ca. hvert halvår.

Kirurgisk fjerning av svettekjertlene

Denne operasjonsmetoden kan benyttes for svette i armhuler og lyske. Operasjonen innebærer at det hårbærende området med mange svettekjertler skjæres vekk. Svettekjertlene kan også skrapes bort fra undersiden av huden med en fettsugingskanyle eller andre instrumenter.

Selv om effekten ofte er god, etterlates arr. Dette er også et inngrep hvor det ofte kan oppstå sårinfeksjoner. En grunn til dette er at det ofte må fjernes godt med hud slik at det blir noe stramt når man syr igjen. Blir det en sårinfeksjon kan det etterlate brede arr.

Sympatectomi

Dette er en operasjonsmetode hvor man går inn i brystkassen med et tynt kamera og brenner av to nerver på baksiden av lungene, som gjøres ved hjelp av kikkhullsteknikk. Når disse nervene brennes over, stoppes svetten i hendene eller i armhulen. En annen hensikt med denne metoden er å eksempelvis stoppe ansiktsrødme.

Dette er stor kirurgi med fare for alvorlige komplikasjoner og ikke ubetydelige senvirkninger.

Mange opplever også en sterk kompensatorisk svette. Det betyr at pasienten svetter kraftigere i andre områder på kroppen.