Polands syndrom

Dr. Busch, MD

5. februar 2021

Noen mennesker, både kvinner og menn, er født med mangelfullt utviklet bryst og brystmuskel. Dette kalles Polands syndrom, og årsaken til denne misdannelsen er fortsatt ikke kjent. 

Polands syndrom hos kvinner

Det er mulig å korrigere dette hos kvinner ved å legge inn en protese under huden.

Brystvorten på det affiserte brystet er vanligvis noe høyere opp enn på den andre friske siden. Det er veldig vanskelig å flytte brystvorten lengre ned uten at pasienten får tydelige arr.

Den store brystmuskelen mangler også ved denne sykdommen. Det er vanskelig å gjøre noe med det, men ved en brystrekonstruksjon vil det også by på problemer hvis pasienten er tynn og egentlig burde hatt protesen under brystmuskelen for å skjule kantene. Et alternativ vil da være å sette noe fett over protesen.

Polands syndrom hos menn

Man kan legge inn skreddersydde proteser hos menn, dette frarådes imidlertid av det norske plastikkirurgiske miljøet da protesene er ganske store og tunge. De vil dessuten skifte plass med tiden og har en tendens til å bli infiserte.

En annen metode for å rekonstruere brystmuskelområdet er ved å bruke en muskel fra baksiden av ryggen. Da svekker man imidlertid et annet muskelområde, og pasienten får store arr.